Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна – Польща». Які фільми покажуть

Кінофестиваль триватиме з 12 до 18 жовтня

Сьомий кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна – Польща». На фестивалі відбудуться прем’єри українських стрічок, які заявили про себе на Берлінале, фестивалях у Роттердамі й Венеції, а також нових робіт від польських кінематографістів.

Які фільми ввійшли до програми

«Ля Палісіада»

Дебютний повний метр Філіпа Сотниченка («Технічна перерва» «Цвях»), знятий у жанрі пострадянського нуару. Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари.

Світова прем’єра фільму відбулася в грудні 2022 року, на Роттердамському фестивалі, де він здобув Приз Міжнародної асоціації кінопреси (ФІПРЕССІ). У широкий прокат фільм вийде 11 січня 2024 року.

«Назавжди-назавжди»

Дебютний повнометражний ігровий фільм режисерки Анни Бурячкової. Події розгортаються у 1990-х роках у Києві, а в центрі сюжету – підлітки, їхні надії, сподівання й кохання в перші роки відновленої незалежності України. Світова прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі в конкурсі Orizzonti Extra.

«Ти мене любиш»

Другий повнометражний фільм Тоні Ноябрьової («Герой мого часу»). Це історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. Головна героїня стає свідкою розлучення батьків, розпаду однієї країни й народження іншої. 

Стрічку вперше презентували на Берлінале в межах програми «Панорама», а також показували на Одеському міжнародному кінофестивалі, де виконавиця головної ролі Карина Химчук отримала спеціальну відзнаку за найкращу жіночу роль.

«Дівчина з…»

Спільна робота Малґожати Шумовської («Снігу більше не буде», «Обличчя / Рило») й Міхала Енґлерта («Снігу більше не буде»).

У центрі сюжету – мешканець невеликого містечка, який намагається бути хорошим чоловіком і батьком. Із часом він відчуває гендерну дисфорію й вирішує стати на шлях здобуття особистої свободи, але перепонами стають труднощі в сімейному житті й складні відносини в оточенні. Прем’єра стрічки відбулася на Венеційському кінофестивалі.

«Зелений кордон»

Фільм Аґнєшки Голланд («Ціна правди»). Картина розповідає про велику гуманітарну кризу на кордоні Польщі й Білорусі, спричинену білоруським диктаторським режимом, що пропагандою заманює біженців, охочих потрапити до ЄС. 

Світова прем’єра «Зеленого кордону» відбулася на Венеційському кінофестивалі. Стрічку відзначили спеціальним призом журі.

«Іа»

Стрічка Єжи Сколімовського, історія життєвих поневірянь очима тварини. Головний герой фільму – допитливий сірий ослик Іа із сумними очима, зірка пересувного цирку. Через раптові обставини він змушений вирушити в подорож Європою, де йому на шляху трапляються добрі й злі люди. 

Прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі у 2022 році, де здобула Приз журі й Приз за найкращий саундтрек. Також фільм отримував номінацію на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Сьомий «Київський тиждень критики» цьогоріч триватиме з 12 до 18 жовтня в кінотеатрі «Жовтень». Абонементи можна придбати за посиланням. Також у межах фестивалю вручатимуть премію «Кіноколо». Номінантів премії можна переглянути за посиланням.

Обкладинка: Кадр із фільму «Ти мене любиш» / «Назавжди-назавжди» 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.