Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВідобразила травматичний досвід. У Британії знайшли полотно італійської художниці XVII століття

Його вважали втраченим

У сховищі палацу Гемптон-Корт знайшли картину Артемізії Джентілескі, італійської художниці, однієї з найвидатніших мисткинь епохи бароко. Тривалий час автором картини помилково вважали французького художника. Про це пишуть BBC й Artnews.

Картину «Сусанна і старці» художниця написала в 1630-х роках, на замовлення Генрієтти Марії Французької, дружини короля Чарльза I. На картині зображена біблійна сцена, де двоє чоловіків спостерігають за тим, як Сусанна купається.

Чоловіки залицяються до Сусанни, але та відмовляє їм, а потім постає перед судом за звинуваченнями в невірності. Цей сюжет також представлений на іншій відомій картині Джентілескі, яка датується початком XVII століття.

Мистецтвознавці вважають, що на картині Джентілескі відобразила власний травматичний досвід: у підлітковому віці її зґвалтував флорентійський художник Агостіно Тассі, який був її вчителем. Після 7-місячного судового розгляду, який Джентілескі важко переживала, Тассі визнали винним й ув’язнили на рік.

«Артемізія була сильною, динамічною й надзвичайно талановитою художницею. Її жіночі образи, зокрема Сусанна, дивляться на вас із такою рішучістю, яку Артемізія демонструвала у світі мистецтва XVII століття, де домінували чоловіки», – сказала заступниця директора Британської королівської колекції Анна Рейнольдс.

Після реставрації картину «Сусанна і старці» виставили у Віндзорському замку.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.