Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУйгурську етнографиню Рахіле Давут назвали цьогорічною «Письменницею відважності» PEN

Відомо, що минулого місяця її засудили в Китаї до довічного ув’язнення

Британський дитячий письменник і поет Майкл Розен оголосив Рахіле Давут цьогорічною «Письменницею відважності» PEN (Writer of Courage). Про це пише The Guardian.

Рахіле Давут – професорка й експертка з уйгурського фольклору. Шість років тому вона пропала безвісти, а минулого місяця стало відомо, що її засудили в Китаї до довічного ув’язнення за звинуваченням у створенні загрози державній безпеці.

Майкл Розен у червні став лауреатом премії Пінтера за 2023 рік. Разом із комітетом англійського PEN він мав обрати другого переможця. Розен обрав Рахіле Давут, оскільки він сам «присвятив багато годин вивченню фольклору» й «відчув смуток і гнів, почувши, що хтось може бути увʼязнений саме за такий інтерес, який я маю».

Нагороду PEN Pinter від імені Давут отримала професорка етномузикології Школи сходознавства й африканістики (School of Oriental and African Studies, SOAS) Рейчел Гарріс. 

Дочка Рахіле Давут, Акеда Пулаті, сказала: «Моя мама – видатна науковиця. Зараз вона мала б займатися своїми дослідженнями й насолоджуватися виходом на пенсію, але натомість вона перебуває у вʼязниці. Новина про її довічне увʼязнення спустошила не лише мене, але й усіх, хто любить її і хто любить уйгурську культуру».

У грудні 2017 року Рахіле Давут мала поїхати до Пекіна на наукову конференцію, але так і не доїхала до місця призначення. За три роки після її  зникнення колишні колеги Давут змогли підтвердити, що жінку звинуватили в пропаганді «розколу» й затримали за вказівкою китайського уряду. Минулого місяця американська правозахисна група Dui Hua Foundation, яка намагалася знайти Давут, повідомила, що жінка програла апеляцію на вирок про довічне ув'язнення.

Вважається, що Рахіле Давут є однією з понад 300 уйгурських інтелектуалів, яких затримували й ув’язнювали з 2016 року.

Міжнародна кампанія з написання листів PENWrites на знак солідарності з авторами давно вимагає звільнення Рахіле Давут і багатьох інших письменників, які перебувають у вʼязницях і під загрозою в усьому світі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.