Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниРоман «Доця» Тамари Горіха Зерня переміг у голосуванні читачів премії Angelus

А лауреатом премії став письменник боснійського походження

Дебютний роман «Доця» української письменниці Тамари Горіха Зерня здобув перемогу в опитуванні читачів літературної премії Angelus. Про це пише «Читомо».

Роман «Доця» розповідає про російсько-українську війну в період весни-літа 2014 року. За цей твір Тамара Горіха Зерня у 2022 році отримала Шевченківську премію. Окрім того, він став найкращим твором 2019 року за версією BBC.

Лауреатом премії Angelus став німецькомовний письменник боснійського походження Саша Станісич. Його відзначили за роман «Звідки» в перекладі Малгожати Гралінської. Станісич отримає статуетку й грошову винагороду у 150 тисяч злотих (понад 1 300 000 гривень).

«Проза Станісича – це історія про пам’ять, пошук ідентичності й мови, щоб виразити себе й історію, у якій ви є одночасно творцем, жертвою й свідком. Питання «де» виникає тут у багатьох контекстах, воно торкається найважливіших тем і проблем, з якими сьогодні стикається Центральна Європа. Німецькомовний письменник боснійського походження показує, наскільки смутні сучасні події всього регіону і які нелегкі виклики ставить нам доля», – зазначив член премії Міхал Ногаш.

Літературна нагорода Центральної Європи Angelus – літературна відзнака, яку вручають щороку, починаючи з 2006-го, за найкращу прозову книжку, опубліковану польською мовою минулого року. Премію вручають за найкращі прозові твори авторам, які у своїх текстах звертаються до найважливіших, найактуальніших тем сучасного світу, дають поштовх до міркувань і глибокого пізнання інших культур.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.