Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ кінотеатрах покажуть фільм про подружжя шістдесятників Івана й Марту Дзюбів. Дивіться трейлер

Стрічка також покаже, як жили українські шістдесятники

В український прокат 2 листопада виходить документальний фільм режисера Сергія Буковського «Іван і Марта». Це історія стосунків літературознавця, публіциста й шістдесятника Івана Дзюби і його дружини Марти. 

«Іван Дзюба родом із Донбасу, усе своє життя присвятив відродженню української культури й самобутності та рішуче виступав проти русифікації. Пережити репресії й не втратити віри Дзюбі допомагала Марта – його надійна опора й кохання всього життя. Саме з її уст ми почуємо історію їх знайомства, любові й спільної боротьби за ідеали, які підривали існування радянського режиму», – описують фільм.

Стрічка також покаже, як формувалося коло талановитих однодумців-інтелектуалів, чим жили українські шістдесятники і як вони обрали шлях опору режиму, за який багатьом довелося заплатити дорогу ціну.

Музику для фільму написав італійський композитор Сандро ді Стефано – представник «нової європейської школи кіномузики», який отримав понад 50 світових нагород. Він створив музику до фільму безоплатно, висловлюючи підтримку Україні.

Фільм «Іван і Марта» вийде в Україні в обмеженому прокаті. Перелік міст і кінотеатрів оновлюватиметься за посиланням.

Іван Дзюба – український письменник, літературний дослідник, публіцист, учений, активний учасник руху за незалежність України. Був одним з організаторів акції на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» 4 вересня 1965 року, на якій протестував проти політичних арештів. Також Дзюба є автором програмного тексту «Інтернаціоналізм чи русифікація?», який став маніфестом дисидентського руху.

Окрім цього, Іван Дзюба написав і видав близько двох десятків книг. Він помер 22 лютого 2022 року, за два дні до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Його рідна Миколаївка на Донеччині тимчасово окупована росіянами.

«Нам пощастило: майже весь час роботи над фільмом (2018–2022) наш герой був з нами. У липні 2021 року ми встигли зняти його ювілей – 90-річчя. Нині відеоплівка випромінює додаткові сенси – і життя Івана Михайловича, і нашого ставлення до матеріалу», – коментує Сергій Буковський.

Сергій Буковський – український режисер-документаліст, лауреат Шевченківської премії. Серед найвідоміших його стрічок – «В. Сильвестров» про композитора Валентина Сильвестрова, «Головна роль» про кіноакторку Ніну Антонову й «Живі» про українців, які пережили Голодомор 1932–1933 років. 

Цього року режисер став лауреатом премії імені Василя Стуса, яку присуджують митцям за особливий внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.