Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні видадуть автобіографію першої жінки, яка отримала Нобелівську премію з літератури

Ностальгійна й зворушлива історія шведської письменниці Сельми Лаґерльоф

«Видавництво Старого Лева» видасть автобіографію Сельми Лаґерльоф – першої жінки, яка отримала Нобелівську премію з літератури.

Книжка матиме назву «Морбакка», на честь сімейного будинку, де Сельма народилася й провела дитинство.

«Ця садиба у Вермланді на півдні Швеції стає основою для низки історій про дитинство авторки, а також про часи її батька й діда. У захопливих розповідях про свою родину, химерних родичів, сусідів і знайомих Сельма створює зворушливу, ностальгійну, а подекуди казкову «капсулу часу». Місцеві байки й легенди тісно переплітаються в її уяві з подіями давно минулих днів», – ідеться в описі до видання.

Сельма Лаґерльоф – шведська письменниця, авторка художніх, історичних і краєзнавчих книг. Найбільш відома завдяки своєму дитячому роману «Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми».

У 1909 році вона стала першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію з літератури. На врученні було сказано, що Лаґерльоф об’єднала у своїй творчості «чистоту і простоту мови, красу стилю й багатство уяви з етичної силою та глибиною релігійних почуттів». 

Перший переклад творів Лаґерльоф з’явився в 1903 році. Тоді у львівському «Літературно-науковому віснику» було надруковане її оповідання «Скарбничка цісаревої» в перекладі Івана Франка. 

Сельма Лаґерльоф, імовірно, була лесбійкою. Вона була в близьких стосунках зі шведською політичною діячкою й суфражисткою Вальборг Оландер і письменницею Софі Елькан. Про це свідчать уривки з листувань жінок, хоча Лаґерльоф знищила більшість листів, які вважала надто ризикованими. На той час лесбійські стосунки у Швеції були табуйованими.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.