Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДержкіно знову планує ліквідувати «Довженко-Центр». Що відомо

«Реорганізацію» центру замінили на «оптимізацію»

31 жовтня Держкіно винесло на розгляд Кабінету Міністрів «Проєкт Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року». У «Довженко-Центрі» закликали Кабмін не схвалювати стратегію, оскільки вона фактично передбачає ліквідацію центру.

У «Довженко-Центрі» звернули увагу на план Держкіно «оптимізувати» їх. У центрі нагадали, що у 2023 році суд визнав наказ Держкіно про «реорганізацію» «Довженко-центру» незаконним. 

«Замість ліквідувати недієві державні підприємства й установи, у «стратегії» пропонується фактично ліквідувати «Довженко-Центр» – єдину живу інституцію серед підпорядкованих Держкіно. Функції центру хочуть розподілити між групою неспроможних установ, вливаючи під час війни в них державний ресурс», – заявили в «Довженко-Центрі».

Там вважають небезпечним схвалювати стратегію розвитку кіно в запропонованому вигляді, оскільки перелічені в ній пункти, на думку команди центру, матимуть наслідки для євроінтеграційних процесів, культури, освіти й національної безпеки в цілому.

«Повернутися до розроблення стратегії стане можливим після перезавантаження керівництва Держкіно, яке підважує всі демократичні процедури й запускає руйнівні процеси в українському кінематографі», – резюмували в центрі.

Що відомо про «реорганізацію» 

Державне агентство України з питань кіно 16 серпня 2022 року видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У центрі заявили, що це фактично означає ліквідацію національного кіноархіву.

28 жовтня «Довженко-Центр» подав до суду на Держкіно з вимогою скасувати реорганізацію. 27 березня 2023 року відбулося останнє підготовче засідання, на 2 травня призначили розгляд справи по суті.

29 червня Держкіно оголосило, що скасувало наказ про реорганізацію й попрохало закрити справу щодо «Довженко-Центру». А 11 липня Господарський суд міста Києва визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.