Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниThe Paris Review відкрило доступ до інтерв’ю з французькою письменницею Симоною де Бовуар 1965 року

Вона розповіла про власну творчість і своїх жіночих персонажів

Літературне видання The Paris Review виклало в мережу інтерв’ю із Симоною де Бовуар – французькою письменницею, феміністкою, активісткою. Розмову з нею провели ще в 1965 році.

Журналістка Мадлен Ґобейл на початку зазначає, що письменниця не хотіла давати інтерв’ю, бо вже мала «три книги з мемуарами». Але зрештою вона погодилася за умови, що розмова «не буде надто тривалою».

Інтерв’ю відбулося в майстерні Симони де Бовуар у Монпарнасі, за п’ять хвилин ходу від квартири французького письменника й філософа Жан-Поль Сартра. Як зазначає журналістка, це була простора, сонячна кімната, яка слугувала письменниці кабінетом і вітальнею водночас. Полиці там були заставлені «напрочуд нецікавими» книжками, бо, за словами де Бовуар, найкращі видання вона віддавала своїм друзям. Також у майстерні письменниці були розкидані десятки грамплатівок – це «одна з небагатьох розкошів, які дозволяла собі міс де Бовуар».

В інтерв’ю письменниця, серед іншого, обговорила розвиток власної творчості і що впливало на її письмо, про стосунки із Сартром і про жіночих персонажів у своїх творах.

«Жінки змушені грати тих, ким вони не є, наприклад, чудових куртизанок, викривляти свою особистість. Вони на межі неврозу. Я дуже симпатизую жінкам такого типу. Вони цікавлять мене більше, ніж врівноважена домогосподарка й мати. Є й жінки, які цікавлять мене ще більше: щирі, незалежні, які працюють і творять», – поділилася Симона де Бовуар.

Симона де Бовуар –  французька письменниця, філософиня, політична активістка. Відома, зокрема, завдяки роботі «Друга стать», присвяченої проблемам прав жінок і гендерної нерівності. Вона справила великий вплив на феміністський рух, а саму де Бовуар називали «матір’ю фемінізму другої хвилі».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.