Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБританський музей визначатиме Римського імператора як трансгендерну жінку

Відтепер до імператора Елагабала звертатимуться за займенниками «вона/її»

Музей Північного Гартфордширу у Великій Британії відтепер визначатиме давньоримського імператора Марка Аврелія, відомого також як Елагабала, як трансгендерну жінку й використовуватиме займенники «вона/її». Про це пише BBC.

Таке рішення ухвалили після того, як фахівці закладу дійшли висновку, що імператор був трансгендерною жінкою. Це визначили після дослідження давніх текстів, де Елагабал заявляв: «Не називайте мене лордом, я – леді». 

У музеї вважають, що варто враховувати те, як люди з минулого ідентифікували себе, оскільки це «ввічливо й шанобливо». Заклад також консультувався з ЛГБТК+ благодійною організацією Stonewall, щоби зробити свої експозиції більш інклюзивними. 

Музей володіє срібним денарієм, викарбуваним за часів правління Елагабала. Цю монету заклад використовує на експозиціях, присвячених темі ЛГБТ+.

Марк Аврелій Антонін Геліогабал, більш відомий як Елагабал, правив Римською імперією лише чотири роки – з 218 року до свого вбивства у 222 році. На момент смерті йому було 18 років. Протягом свого нетривалого правління він був суперечливою особою й заробив репутацію сексуально-розбещеного.

Дискусія щодо гендерної ідентичності імператора

Зазначають, що розмова про гендерну ідентичність Елагабала – давня й часто викликає суперечки в науковців.

У коментарі BBC професорка класики Кембриджського університету Шушма Малік сказала, що прямих доказів гендерної ідентифікації імператора немає. А історики, які вивчали його життя, ставилися до нього вороже, тому їхні слова не можна сприймати за істину. 

«У римській літературі є багато прикладів, коли опис чоловіка як жінки використовували для критики чи послаблення політичного діяча. Те, що Елагабал носив макіяж, перуки й видаляв волосся на тілі, могли написати, щоб підірвати репутацію імператора», – сказала Малік.

Однак виконавчий член виконавчий член Комітету з питань підприємництва та мистецтва Ради Північного Гартфордширу Кіт Госкінс сказав, що стародавні тексти мають докази того, що Елагабал надавав перевагу займеннику «вона». 

«Ми знаємо, що Елагабал ідентифікував себе як жінку й чітко визначив, які займенники використовувати, що свідчить про те, що займенники – це не нова річ», – додав він.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.