Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниОбряд заплітання весільної коси з Луганщини визнали нематеріальною культурною спадщиною

Його часто проводили у 20 столітті

Міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України три нові позиції. 

До переліку додали:

  • Обряд «Гоніння гадюк» (село Іскра Великоновосілківського району Донецької області та Нижньодуванська громада Сватівського району Луганської області);
  • Практику з охорони традиційних ремесел і народного мистецтва;
  • Обряд заплітання весільної коси (селище Білокуракине Сватівського району Луганської області). 

Під час обряду «Гоніння гадюк» учасники повинні перед початком Великого посту очистити оселю від злих духів, лиха, злиднів і напастей. Брати участь в обряди можуть лише хлопці від семи років, парубки й дорослі чоловіки.

Обряд заплітання весільної коси часто проводили у 20 столітті, але він частково зберігся й сьогодні. Під час обряду наречена має сидіти на діжці з кожухом, доки старша дружка заплітає їй косу, а інші – співають.

Наразі територіальні громади мають запропонувати Мінкультури плани охорони цих елементів і подавати щорічних звіт про їхню охорону.

На сьогодні в переліку нематеріальної культурної спадщини України вже 80 елементів. Раніше туди внесли також жіночі прикраси з бісеру на Прикарпатті. 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.