Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниФотографку Нен Голдін визнали найвпливовішою людиною в галузі мистецтва 2023 року

Мисткиня «передбачила багато тем, які є актуальними в сучасній культурі»

Американську фотохудожницю Нен Голдін назвали найвпливовішою людиною у світі мистецтва 2023 року. Про це пише The Guardian.

Голдін очолила список ArtReview Power 100 – це щорічний рейтинг найвпливовіших людей й організацій у світі сучасного мистецтва. Цього року до десятки перших людей у списку вперше ввійшли митці, які використовують свою творчість і платформи для впливу на нагальні соціальні й політичні питання.

Головний редактор журналу ArtReview Марк Раппольт сказав, що робота Голдін «передбачила багато тем, які є актуальними в сучасній культурі: відверта, сповідальна автобіографія, квір-ідентичність, інтерсекційний фемінізм, автономія тіла і, звичайно ж, корпоративна етика».

Нен Голдін документує життя ЛГБТК+ спільноти й кризу СНІДу, її роботи часто стосувалися її життя й кола спілкування. 

Серед відомих робіт фотографки –  збірка світлин 80-х років «Балада сексуальної залежності» (The Ballad of Sexual Dependency), у якій закохані й незнайомці зустрічаються, спілкуються, веселяться і б’ються на пляжах, у барах й автомобілях Бостона, Нью-Йорка, Берліна й Мехіко.

У 2007 році Нен Голдін отримала нагороду Hasselblad Award у галузі міжнародної фотографії з рук українського фотографа Бориса Михайлова. Він був лауреатом премії у 2000 році.

У 2017 році Голдін заснувала адвокаційну групу PAIN (Prescription Addiction Intervention Now) після того, як сама пережила залежність від оксикодону. Група чинить тиск на мистецькі інституції, щоб ті припинили співпрацю з родиною Саклерів – власників компанії Purdue Pharma, яка відігравала центральну роль в опіоїдній епідемії.

Про цю діяльність Нен Голдін також зняли документальний фільм «Вся краса і кровопролиття», у якому фотографиня зіграла головну роль. У 2022 році стрічка отримала «Золотого лева» на Венеційському кінофестивалі. Цього місяця фільм вийде в український прокат.

У 2022 році Голдін долучилася до розпродажів Solidarity Prints. У межах проєкту можна було придбати принти відомих митців, які пожертвували свої роботи на користь митців в Україні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.