Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДиректорка музею Ханенків перша отримала премію Laurentum за порятунок культурної спадщини

Премія є однією з найбільш важливих нагород у галузі культури в Італії

Директорка музею Ханенків Юлія Ваганова отримала італійську премію Laurentum за порятунок культурної спадщини. Церемонія нагородження відбулася 15 грудня в Королевській кімнаті Палати депутатів Палаццо Монтечіторіо в Римі. Про це пишуть «Суспільне Культура» й «Лівий берег».

Премію створив культурний центр Laurentum, заснований у Римі в 1982 році. Вона є однією з найбільш важливих нагород у галузі культури в Італії. Премія має кілька номінацій, а категорію «Порятунок культурної спадщини» ввели лише у 2023 році. Тож Юлія Ваганова стала першою, хто отримала цю нагороду.

Організатори премії зазначають: ця категорія символізує «колективну прихильність захисту невідновлюваного й віддає данину мужності, стійкості в невпинних зусиллях, необхідних для збереження матеріальної й нематеріальної спадщини минулого, сьогодення й майбутнього, під загрозою через конфлікти й стихійні лиха».

«Я наголошую, що моя робота є інституційною, і нагорода належить безумовно не мені персонально, а музею Ханенків,» – зазначила Юлія Ваганова.

Крім цього, музей Ханенків увійшов до списку номінантів премії «Європейський музей року» (EMYA). Цю премію заснували в 1977 році під егідою Ради Європи з метою визнання досконалості європейської музейної сцени. Цьогоріч на премію номіновані 50 європейських музеїв; з українських, крім музею Ханенків, номінували також Національний музей історії України у Другій світовій війні. Переможця визначать 1 травня 2024 року.

Фото: Христина Кулаковська

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.