Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДивіться трейлер детектива «Ля Палісіада» про українські 90-ті поза російськими наративами

Прем’єра в січні

Вийшов трейлер детектива «Ля Палісіада» від режисера Філіпа Сотниченка. Стрічка пропонує згадати українські 90-ті поза російськими наративами й поглянути на те, як ми змінилися за ці роки і який шлях ще належить пройти. 

Робота над фільмом тривала 5 років. Сюжет розгортається в 1996 році, за 5 місяців до мораторію на смертну кару. Двоє старих друзів, детектив міліції й судовий психіатр, розслідують убивство колеги. Колись давно вони обидва були закохані у вдову загиблого. Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, у якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Також преставили постер до фільму, який створив художник Мітя Фєнєчкін.

«Я не хотів робити фільм про 90-ті. Я хотів поговорити про сучасність, у якій ми опинилися. Ми відтворили той час, відштовхуючись від архівних матеріалів і вивчаючи побут кінця ХХ століття. Хотіли створити відчуття 90-х, які лишили свій суттєвий відбиток на декількох поколіннях. Це фільм-спогад, у якому ви можете спробувати відчути історію розвитку особистості різних персонажів стрічки. Фільм може здатися складним, але він простий і місцями навіть смішний», – зазначив режисер Філіп Сотниченко.

У фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Пашаєв, Олександр Пархоменко, Валерія Олейнікова, Олена Мамчур, Олександр Малєєв, Степан Барабаш, Сергій Лузановський, Олександр Мавріц, а також сучасні українські художники Ярема Малащук і Сана Шахмурадова.

Українська прем’єра «Ля Палісіади» відбудеться 11 січня 2024 року.

Світова премʼєра стрічки відбулася під час 52-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю в основному конкурсі Tiger Copmetition, де «Ля Палісіада» отримала нагороду Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI). 

А в грудні цього року фільм номінували на премію Європейської кіноакадемії в категорії «Відкриття року». Також «Ля Палісіада» була визнана «Найкращим повнометражним фільмом» на престижних кінофестивалях у Вільнюсі (28 Vilnius International Film Festival «Kino Pavasaris») і Турині (41-го Torino Film Festival). 

Філіп Сотниченко отримав приз «Серце Сараєво» за найкращу режисерську роботу на Міжнародному кінофестивалі в Сараєво, а оператор Володимир Усик («Папині кросівки», «Назовні», «Крим, як це  було») отримав відзнаку за найкращу операторську роботу під час Ukraina Festiwal Filmowy у Варшаві. В Україні «Ля Палісіада» стала найкращим повнометражним ігровим фільмом року за версією Національної премії кінокритиків «Кіноколо».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.