Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ 2023 році жінки становили лише 16% режисерського складу – дослідження

У 250 найкасовіших фільмах року

Великі кіностудії продовжують більше співпрацювати з режисерами-чоловіками. За даними дослідження Центру вивчення жінок на телебаченні й у кіно при університеті штату Сан-Дієго, у 2023 році жінки становили лише 16% режисерського складу у 250 найкасовіших фільмах. У 2018 році цей показник був 18%.

Про це пише Variety.

Загалом жінки становили 22% від усіх режисерів, сценаристів, продюсерів, виконавчих продюсерів, монтажерів й операторів, які працювали над 250 найкасовішими фільмами року. У 75% найкасовіших фільмів було задіяно 10 або більше чоловіків в основних ролях за кадром, тимчасом як 10 або більше жінок у таких самих ролях було задіяно лише в 4% фільмів.

Серед продюсерів жінки становили 26%, виконавчих продюсерів – 24%, редакторів – 21%, сценаристів – 17%, композиторів – 14%, операторів – 7%. Представництво жінок на посадах продюсерок, виконавчих продюсерок і сценаристок зменшилося, а відсоток монтажниць й операторок приблизно зрівнявся з 2022 роком.

«Те, що заслужений тріумф Ґрети Ґервіґ (режисерки фільму «Барбі» – ред.) прибирає нерівність, яка пронизує основну кіноіндустрію, – ілюзія. Цифри показують історію. За кадром гендерні співвідношення в Голлівуді залишаються різко зміщеними на користь чоловіків», – заявила авторка звіту Марта Лаузен.

Водночас дослідження виявило, що у фільмах, над якими працювали режисерки, на основні закадрові ролі наймають більше жінок. Коли режисерами фільмів були жінки, ролі розділялися так: 61% сценаристів, 35% монтажерів, 10% операторів і 26% композиторів були жінками. У фільмах від чоловіків жінки становили 9% сценаристів, 18% монтажерів, 7% операторів й 11% композиторів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.