Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПомерла художниця Оксана Грудзинська, яка створила панно у вестибюлі станції метро «Хрещатик»

Мисткиня також створювала безліч керамічних виробів

У віці 100 років померла українська художниця декоративного й монументального мистецтва Оксана Грудзинська. Про це 11 січня повідомили в Національному музеї декоративного мистецтва України.

У музеї розповіли про Оксану Грудзинську: «В основі її творчості – застосування не стільки форм і мотивів народного мистецтва, скільки принципів, що складають його основу. Роботи художниці такі ж ясні, логічні, насичені добрим світлом і позитивною енергетикою, як і сама мисткиня».

Одна з найвизначніших монументальних робіт Оксани Грудзинської – декоративні панно в підземному вестибюлі станції метро «Хрещатик». Як розповіли в музеї, декоративні панно з яскравими квітковими візерунками складаються з 12 типів прямокутних плиток. В основі композиції – характерні для України мотиви рослинного орнаменту. Контури малюнка виконані технікою невисокого, ледь випуклого рельєфу й розписані кольоровими поливами відновного вогню.

Оксана Грудзинська була заслуженою художницею Української РСР, також членкинею Національної спілки художників України. Вона – авторка багатьох керамічних творів: декоративних панно, архітектурних керамічних вставок, настінних тарелей, ваз.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.