Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниХудожник-перформер заявив про домагання на виставці Марини Абрамович і подав до суду

Під час виставки 2010 року деякі перформери скаржилися на домагання

Художник Джон Бонафеде, який брав участь як оголений перформер у виставці Марини Абрамович у 2010 році, подав до суду на Музей сучасного мистецтва, де відбувалася виставка. Бонафеде стверджує, що установа не змогла запобігти сексуальним домаганням до нього з боку відвідувачів музею. Про це пише Artnews.

Бонафеде був перформером під час виставки Marina Abramović: The Artist is Present. У ній брали участь 38 людей, які були частиною того чи того перформансу на виставці. Наприклад, двоє оголених людей стояли у дверному проході, і відвідувачі мали протискатися між ними.

У позові, поданому до суду Мангеттена, ідеться, що Бонафеде неодноразово зазнавав сексуальних домагань із боку відвідувачів музею. Він стверджує, що музей знав про це й про інші випадки домагань до оголених перформерів на виставці, але «навмисно і з недбалості не вжив корегувальних заходів, щоб запобігти повторенню таких нападів».

У 2010 році низка ЗМІ, серед яких New York Times і New York Post, писали про випадки сексуальних домагань до перформерів на виставці Абрамович. У музеї тоді повідомили, що «добре знають про проблеми», з якими стикаються оголені перформери на виставці і що порушників із музею виводила охорона.

Позов Бонафеде стосується саме перформансу Imponderabilia, коли відвідувачі музею мали протискатися між тілами учасників виставки. Уперше його в 1977 році виконала сама Абрамович зі своїм тодішнім партнером Улаєм. Із того часу перформанс показували на багатьох майданчиках, зокрема в Королівській академії мистецтв у Лондоні.

Бонафеде зміг подати до суду на музей завдяки впровадженню в Нью-Йорку закону про можливість повнолітніх постраждалих позиватися проти сексуального насильства незалежно від того, коли воно відбулося.

У своєму позові Бонафеде стверджує, що сексуальні домагання, яких він зазнав, спричинили «роки емоційних страждань і завдали істотної шкоди [його] психічному здоровʼю, тілу, іміджу й карʼєрі». Бонафеде вимагає відшкодування збитків, штрафних санкцій, відшкодування витрат на адвоката й інших засобів правового захисту, які будуть визначені судом.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.