Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниФламандську кінопремію критикують, бо в гендерно нейтральних номінаціях перемогли самі чоловіки

Премію закликають повернутися до традиційного формату категорій

Бельгійську премію Ensor у галузі кіно й телебачення розкритикували через те, що в акторських категоріях перемогли чоловіки. Про це пише The Guardian.

У 2022 році премія запровадила гендерно нейтральні категорії. Тоді серед переможців також домінували чоловіки. 

Тепер премію закликають повернутися до традиційного формату категорій, оскільки є побоювання, що нововведення заважатимуть жінкам отримувати найвищі нагороди. 

«Гадаю, ми повинні на деякий час відмовитися від цього (гендерно нейтральних категорій – ред.) і шукати інший шлях. Бо є так само багато жінок, які заслуговують на такі призи. Але поки що це не спрацьовує», – прокоментував актор Еме Клайс, який отримав нагороду за найкращу роль у серіалі «1985».

Актор Стеф Аертс, який отримав нагороду за найкращу роль другого плану у фільмі «Вілл», зауважив, що нововведення щодо категорій ввели з «добрими намірами». Утім, за словами актора, це зробили надто рано, оскільки жінки стикаються з різноманітними бар’єрами в кіно- й телеіндустрії. 

Організатори премії повідомили, що напередодні нагородження жінки становили половину номінантів в акторських категоріях. Вім Вансеверен, очільник академії, яка представляє професіоналів фламандського аудіовізуального сектору, зазначив: близько 55% членів академії це чоловіки, хоча він не знає гендерного розподілу членів академії, які обирали переможців.

«І це не означає, що чоловіки обов’язково голосували за чоловіків або навпаки», – додав Вансеверен.

Він також застеріг від поспішних висновків щодо цьогорічного результату. «Зовсім не обов’язково, що гендерно нейтральні премії завжди призводять до чогось подібного», – сказав він, додавши, що щороку після церемонії нагородження академія проводить «ретельну» оцінку результатів, і цей рік не буде винятком.

Це не вперше премія Ensor потрапляє під критику через рішення відмовитися від гендерних категорій. У 2023 році акторка фільму «Розірване коло» Верле Батенс в інтерв’ю кіножурналу Fade to Her розповіла про недоліки цього рішення.

«Минулого року в нас була фламандська кінопремія, і вони хотіли зробити її гендерно нейтральною. Отже, у нас було номіновано чотири жінки й чотири чоловіки, але всі четверо чоловіків перемогли, тому що їхні персонажі набагато цікавіші, набагато екзотичніші для перегляду. Вони мають недоліки, вони можуть бути поганими, вони можуть бути якими захочуть, а жінки – досі ні», – підкреслила акторка.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.