Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПредставників Іспанії на «Євробаченні-2024» критикують за сексизм у пісні. На їхній захист став уряд

Обурення викликала назва треку

Пісня електронного попдуету Nebulossa, який представить Іспанію на пісенному конкурсі «Євробачення» цього року, викликала критику з боку феміністичної спільноти. Жінки стверджують, що пісня містить сексизм. Про це пише BBC.

Ідеться про пісню з назвою Zorra. Це слово з іспанської часто перекладається як «сука» чи «повія» (у сленговому варіанті, ще один варіант перекладу – «лисиця»). А уривок із пісні перекладається так: «Якщо я виходжу на вулицю сама, то я шльондра / Якщо я веселюся, то я найрозпусніша / Коли я отримую те, що хочу, – я сука, сука / Це ніколи не тому, що я на це заслуговую».

Зазначають, що пісня задумана як відповідь мізогінії й подвійним стандартам, з якими стикаються жінки. Адже якщо чоловіка називають zorra, це просто означає «негідник».

Водночас Феміністичний рух Мадрида однаково розкритикував пісню, заявивши, що вона «ображає жінок у сексистський спосіб». Рух вважає, що «абсурдно» стверджувати, що «наполегливе повторення» слова zorra може «розширити можливості» жінок.

А ось премʼєр-міністр Іспанії Педро Санчес не погодився з обуренням щодо пісні. На його думку, вона кидає виклик сексистським стереотипам. «Мені здається, що фемінізм не тільки справедливий, він може бути веселим, і такого роду провокації повинні йти від культури», – сказав прем’єр в ефірі програми Al Rojo Vivo на телеканалі La Sexta.

Таку позицію підтримала й міністерка з питань рівності Ірен Монтеро, назвавши трек «веселою піснею, яка руйнує стереотипи».

Також Європейська мовна спілка (EBU) підтвердила, що пісня дуету Nebulossa не суперечить її забороні на тексти, які можуть дискредитувати конкурс. Сам дует теж відмахнувся від критики. 

Пісенний конкурс «Євробачення» відбудеться в травні цього року в Мальме, Швеція. Перший і другий півфінали заплановані на 7 й 9 травня (Україна виступатиме в першій половині першого півфіналу), а грандфінал – на 11 травня.

Дует Nebulossa створила у 2018 році пара Марія Блас і Марк Дасуза. Вони перебувають у шлюбі понад 20 років, мають двох дітей. Їхня пісня Zorra вже стала вірусною: вона набрала понад 2,5 мільйона переглядів на YouTube і посіла третю сходинку у світовому чаті Spotify Viral Global. Дует каже, що вони вражені таким успіхом.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.