Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДивіться трейлер фільму «Цензорка» про молоду матір, яка народила в жіночій виправній колонії

В українському прокаті з 7 березня

В український прокат 7 березня вийде мелодрама «Цензорка» спільного виробництва України, Словаччини й Чехії, повідомили в «Артхаус Трафік».

Стрічка показує історію Лесі – молодої мами, яка народила первістка в спеціальній вʼязниці. Це світ, населений лише жінками: медсестрами, увʼязненими й наглядачками. Лесю турбує лиш одне: чи дозволять їй зберегти опіку над дитиною. За її життям спостерігає співробітниця в’язниці, цензорка Олена, якій дедалі складніше лишатися осторонь у цій ситуації.

Фільм «Цензорка» спирається на матеріал із реальних історій ув’язнених жінок, які живуть в Одеській виправній колонії №74. Це одна з двох українських в’язниць, де відбувають покарання вагітні й жінки з новонародженими дітьми, зазначили в «Артхаус Трафік».

У стрічці зіграли жінки з реальним досвідом увʼязнення, а також працівниці колонії. Головну роль виконала Марина Клімова («Погані дороги»), а в одному з епізодів можна побачити Вʼячеслава Довженка («Кіборги», «Дільничний з ДВРЗ»). Цензорку втілила справжня співробітниця пенітенціарної служби Ірина Кір’язева.

«Цензорка» – дебютна повнометражна ігрова картина словацького режисера й сценариста Петера Керекеша. Сценарій він написав разом з Іваном Остроховським, який також відомий як співрежисер фільму «Фотофобія» спільного виробництва Словаччини, Чехії й України – призера Венеційського міжнародного кінофестивалю й кандидата на «Оскар» 2024 від Словаччини.

Світова прем’єра «Цензорки» відбулася в секції «Горизонти» Венеційського міжнародного кінофестивалю, де отримала приз за найкращий сценарій. Словаччина висунула стрічку на здобуття премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Після світової прем’єри успішна фестивальна історія «Цензорки» продовжилася: стрічка отримала нагороду «Срібний Г’юґо» за найкращу режисуру на Міжнародному кінофестивалі в Чикаґо, нагороду арабських критиків за європейський фільм на Каїрському міжнародному кінофестивалі, а також Ґран-прі Міжнародного кінофестивалю Les Arcs у Франції.

На батьківщині авторів фільм переміг у чотирьох номінаціях Національної кінопремії «Сонце в сітці» (Slnko v sieti): за найкращі ігровий фільм, режисуру, сценарій і головну жіночу роль. Нею відзначили Ірину Кір’язеву. Крім цього, картина здобула номінацію на премію Європейської кіноакадемії в категорії European Discovery 2022 – Prix FIPRESCI.

Українська прем’єра фільму відбулась у програмі 6-го Київського тижня критики. Також стрічку показували на Одеському міжнародному кінофестивалі 2023.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.