Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ березні в українських кінотеатрах вийде фільм «Зелений кордон» від режисерки Аґнєшки Голланд

Стрічку критикували, проте вона зуміла досягти успіху

В український прокат 21 березня вийде стрічка «Зелений кордон» режисерки й номінантки на премію «Оскар» Аґнєшки Голланд. Про це пише «Детектор медіа».

Фільм розповідає вигадану історію, яка заснована на реальних фактах «гібридної війни» Білорусі проти ЄС. У фільмі Голланд зачіпає тему біженців із Близького Сходу й Африки, котрі намагаються дістатися до Європейського Союзу через Білорусь. У 2021 році режим Лукашенка використовував біженців як інструмент антипольської дестабілізації, заманюючи їх на кордон обіцянками легкого проходу.

«Сюжет картини розгортається серед підступних і болотистих лісів, що складають так званий «зелений кордон» між Білоруссю й Польщею. У цій прихованій війні переплітаються життя новоспеченої активістки Юлії, молодого прикордонника Яна та сімʼї сирійських біженців. Автори сценарію провели детальне дослідження кризи, зокрема проводили інтервʼю з біженцями, прикордонниками й активістами», – ідеться в описі картини.

Напередодні минулорічних виборів у Польщі фільм «Зелений кордон» спричинив скандал. Міністр юстиції Польщі Збіґнєв Зьобро порівняв стрічку з нацистською пропагандою, що «показує поляків як бандитів і вбивць». А заступник міністра внутрішніх справ Блажей Побожі назвав її «огидним наклепом», який «шкодить польській державі й полякам». Стрічку критикував і президент Анджей Дуда. На його думку, ліпше було зняти фільм про польську відповідь на російську війну в Україні.

Політична атака на фільм супроводжувалася масованою кампанією з негативних коментарів й оцінок на рейтингових платформах, ще до виходу картини на екрани. На захист режисерки виступили кінематографісти з усього світу, зокрема Федерація європейських кінорежисерів, Гільдія режисерів Америки, Європейська й Українська кіноакадемії. Попри атаки, «Зелений кордон» став касовим хітом у Польщі, посівши друге місце серед усіх вітчизняних фільмів 2023 року в місцевому прокаті за кількістю зборів. Також картина отримала шість номінацій на Польську кінопремію.

Світова прем’єра «Зеленого кордону» відбулася в основному конкурсі Венеційського міжнародного кінофестивалю 2023 року, де стрічка здобула Спеціальний приз журі. 

Аґнєшка Голланд – польська режисерка, сценаристка й акторка кіно й телебачення. Голова правління Європейської кіноакадемії. Українцям також відома за фільмом «Ціна правди», що розповідає про Голодомор в Україні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.