Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Греції критикують серіал про Македонського через згадки про його ймовірну гомосексуальність

Серіал назвали «жалюгідним, неприйнятним і неісторичним»

Міністерка культури Греції Ліна Мендоні розкритикувала документально-драматичний серіал від Netflix «Александр Великий: Становлення бога» через згадки про ймовірну гомосексуальність Александра Македонського. Про це пише The Guardian.

Мендоні заявила, що серіал «низькопробний» і «рясніє історичними неточностями». Такі коментарі з’явилися на тлі фурору, викликаного зображенням у серіалі романтичних стосунків між Олександром Македонським і його довіреною особою й другом Гефестіоном. Мендоні запевняє, що в історичних джерелах немає жодної згадки про те, що взаємини між Александром і Гефестіоном виходили за межі дружби.

Лідер ультраправої політичної партії Греції Дімітріс Націос назвав серіал «жалюгідним, неприйнятним і неісторичним» і сказав, що він має на меті «підсвідомо передати думку про те, що гомосексуальність була прийнятною в давні часи».

У грецькій газеті Eleftheros Typos цей серіал назвали «викривленням правди» й звинуватили фільм Олівера Стоуна «Александр» (2004) у тому, що він розпочав «пропагандистську кампанію про гомосексуальність Александра».

Водночас міністерка культури повідомила, що вживати заходів проти Netflix не будуть, оскільки конституція Греції захищає свободу мистецтва з початку XIX століття.

«Натхнення митців, особиста інтерпретація й судження окремих людей, очевидно, не можуть бути піддані регуляторному режиму й контролю, а також не можуть регулюватися судами чи втягуватися в судові процеси», – зауважила Мендоні.

Про природу стосунків між Александром Македонським і його полководцем уже давно точаться суперечки. Дослідники сходяться на тому, що Александр і Гефестіон були близькими друзями з дитинства, і їх сучасники часто порівнювали їх з Ахіллом і Патроклом.

На думку низки науковців, зокрема професора історії з Кембриджського університету Пола Картледжа, наріжним каменем є питання щодо сексуальної орієнтації Александра. Дослідники припускають, що Александр любив Гефестіона не як друга.

Професор Ллойд Ллевелін-Джонс із Кардіфського університету в Уельсі зазначає: «Одностатеві стосунки були нормою в грецькому світі. У греків не було слова «гомосексуальність» або «бути геєм». Цього просто не було в їхньому лексиконі. Був просто секс».

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.