Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДослідження: у найкасовіших фільмах 2023 року було стільки ж жінок у головних ролях, як у 2010-му

Це назвали «провалом індустрії»

2023 рік став «історичним мінімумом» для жінок у головних ролях серед 100 найкасовіших фільмів року. Про це свідчить звіт Ініціативи з інклюзивності Університету Анненберга (Annenberg Inclusion Initiative), пише Variety. 

Дослідження охопило 1700 найкасовіших фільмів, випущених з 2007 по 2023 рік, і вивчило стать, расову / етнічну приналежність і вік виконавців головних і другорядних ролей у кожному з них.

Дослідники виявили, що лише 30 фільмів зі 100 найкасовіших цього року показали жінок і дівчат у головних і другорядних ролях. Це є ідентичним до показника 2010 року. Для порівняння, у 2022 році було 44 стрічки, які показали жінок і дівчат у головних і другорядних ролях.

«Це катастрофічний крок назад для дівчат і жінок у кіно. За останні 14 років ми відстежували прогрес в індустрії, тож такий відкат вражає й прямо контрастує з усіма розмовами про 2023 як "рік жінки"», – заявила одна з дослідників, Стейсі Сміт.

За її словами, такі цифри – не просто показники того, як часто дівчата й жінки грають головні ролі. Вони також відображають карʼєрні можливості, які пропонуються жінкам у кіноіндустрії.

«Цього року ми виявили, що ці можливості різко звузилися. Навіть дивлячись на фільми, які були перенесені на 2024 рік через страйк, ми не можемо пояснити падіння кількості жінок у головних / другорядних ролях у 2023 році, окрім як сказати, що це провал індустрії», – додала Сміт.

Що ще виявили дослідники

Дослідження відзначило певний прогрес, зокрема той факт, що у 37 зі 100 найкасовіших фільмів головну роль зіграв актор з недостатньо представленої расової / етнічної групи (у 2022 році це був 31 фільм). Однак це не стосується жінок різної расової / етнічної групи: такі були головними героїнями лише у 14 фільмах, як порівняти з 18 у 2022 році.

Автори дослідження також зауважили, що кіноіндустрія активно репрезентує чоловіків середнього й старшого віку, але не жінок. 

Якщо розбити результати за дистрибʼюторами, то найбільше жіночих фільмів випустила студія Disney – 46,1% від загальної кількості стрічок за рік. За нею йдуть:

  • Paramount (44,4%)
  • Warner Bros. (38,5%)
  • Sony (30,8%)
  • Universal Pictures (21,1%)
  • Lionsgate (20%)

У звіті зазначається, що старі студії відстали від стримінгових сервісів, як-от Netflix, де з 2019 року більше половини повнометражних фільмів знято за участю жінок у головній чи другорядній ролі.

Дослідники наголошують, що зусилля з ініціативи з інклюзивності в Голлівуді зазнають невдачі, особливо в тому, що стосується репрезентації жінок і дівчат різного походження. Вони, зокрема, закликають індустрію винести правильні уроки з фільму «Барбі».

«Один фільм не є показником прогресу всієї індустрії. Цьогорічні результати вказують на те, що індустрія стала апатичною щодо зусиль, спрямованих на забезпечення різноманітності й інклюзії. Хоча дуже важливо відзначати досягнення знакових фільмів, як-от «Барбі», щороку має виходити не один, а кілька фільмів, які відображають досвід жінок і кольорових людей. Допоки індустрія не перестане ховатися за єдиним зразком, зміни залишатимуться недосяжними», – підсумували у звіті.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.