Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ США хочуть карати бібліотеки й музеї за «непристойні» матеріали

Під категорію «непристойних» здебільшого підпадають теми ЛГБТК+, статевого виховання, політики й раси

В американському штаті Вірджинія розглядають законопроєкт, який запровадить кримінальну відповідальність для публічних бібліотек або музеїв, де «поширюють непристойні матеріали для неповнолітніх». Про це пише ABC News.

Американська бібліотечна асоціація з'ясувала, що під категорію «непристойних матеріалів» здебільшого підпадають книжки, дотичні до теми ЛГБТК+, статевого виховання, політики й раси. Видання з такими згадками зараз масово намагаються забороняти в бібліотеках штату. За даними асоціації, за перші вісім місяців 2023 року спроби цензурувати матеріали в бібліотеках зросли на 20%, як порівняти з 2022 роком.

У разі ухвалення законопроєкту, бібліотекаря або музейника, який порушує обмеження, можуть звинуватити в тяжкому злочині й оштрафувати на суму до 25 тисяч доларів. Або, якщо працівника бібліотеки чи музею визнають винним, йому загрожуватиме до 5 років ув’язнення.

Критики стверджують, що законопроєкт збільшить проблеми з книжками й потенційно призведе до кримінальних звинувачень проти бібліотекарів за книжки, які не є порнографічними, але які містять сексуальний контент. Це, зокрема, класична література.

Водночас прихильники законопроєкту кажуть, що він захищає дітей, а «непристойні» книжки можна купувати приватно, а не брати з бібліотек.

16 лютого законопроєкт пройшов Палату делегатів і зараз перебуває на розгляді Сенату.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.