Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДивіться, які фільми перемогли на цьогорічному Берлінському кінофестивалі

Серед картин, які отримали відзнаки, є й робота української режисерки

У суботу, 24 лютого, у Берліні відбулася церемонія закриття 74 Берлінського міжнародного кінофестивалю, під час якої оголосили переможців. 

Головну нагороду, «Золотого ведмедя», отримала документальна стрічка «Дагомея» франко-сенегальської режисерки Маті Діоп. У фільмі йдеться про те, як до західноафриканської країни, яка раніше називалася Дагомея, а зараз Бенін, повертають 26 предметів мистецтва, які захопили й вивезли французькі колоніальні війська в 1892 році.

Гран-прі Берлінале отримала стрічка південнокорейського режисера Хона Сан-су «Потреби мандрівника». Спеціальний приз журі здобув фільм «Імперія» Брюно Дюмона.

Інші переможці:

  • «Срібний ведмідь» за найкращу режисуру – Нельсон Карлос Де Лос Сантос Аріас за фільм «Пепе» (Pepe).
  • «Срібний ведмідь» за найкращу головну роль – Себастьян Стен у фільмі Аарона Шімберга «Інша людина» (A Different Man).
  • «Срібний ведмідь» за найкращу роль другого плану – Емілі Вотсон у фільмі «Такі дрібниці» (Small Things Like These) Тіма Міланта.
  • «Срібний ведмідь» за найкращий сценарій – Маттіас Гласнер за фільм «Вмирання» (Sterben).
  • «Срібний ведмідь» за видатний мистецький внесок – Мартін Гшлахт за операторську роботу у фільмі «Диявольська лазня» (Des Teufels Bad) Вероніки Франц і Северіна Фіали.
  • Найкращий фільм у конкурсі Encounters – «Пряма дія» (Direct Action) Гійома Кайо й Бена Рассела.
  • Спеціальна нагорода журі в конкурсі Encounters – The Great Yawn of History (Khamyazeye bozorg) Аліяра Расті та «Часом дощ має падати» (Kong fang jian li de nv ren) Цю Янга.
  • Найкращий документальний фільм – «Іншої землі немає» (No Other Land) Базеля Адри, Хамдана Баллала, Юваля Абрахама й Рейчел Зор.
  • Найкращий перший повнометражний фільм – «Ку Лі ніколи не плаче» (Cu Li Không Bao Giờ Khóc) Фам Нгок Ланя.
  • «Золотий ведмідь» за найкращий короткометражний фільм – «Дивний поворот» (Un movimiento extraño) Франсіско Лезама.
  • Приз журі «Срібний ведмідь» за короткометражний фільм – «Залишки спекотного дня» (Re tian wu hou).

Крім того, на Берлінале відзначили стрічку «Мирні люди» (Intercepted) української режисерки й фотографки Оксани Карпович. Картина побудована на перехоплених розмовах російських військових, які воюють проти України. Візуальним рядом до цих розмов слугують постраждалі від ворожої армії українські міста й села.

«Це історія подорожі й дегуманізації російського окупанта від моменту вторгнення до смерті, від переповнення героїчними ілюзіями до повного відчаю й божевілля. Це фільм про тоталітарну російську машину, насилля й безкарність як одні з її фундаментальних елементів», – розповіла Карпович в інтерв’ю «Суспільне. Культура».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.