Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ березні вп’яте вручатимуть премію Women in Arts. The Resistance. Дивіться номінанток

Премією відзначають здобутки жінок у сфері культури і їхній внесок у наближення перемоги

Український інститут й ООН Жінки в Україні 6 березня вп’яте вручатимуть премію Women in Arts. The Resistance. Нею відзначають здобутки жінок у сфері культури й мистецтва і їхній внесок у наближення перемоги. Також премія вшановує памʼять мисткинь, які загинули внаслідок російської агресії.

Ювілейна церемонія нагородження Women in Arts. The Resistance відбудеться під гаслом «Допоки не скінчиться буря». 

«Із початком повномасштабної війни в Україні, після річної перерви, премія набула нового сенсу, що відображається в присвоєній у 2023 році приставці до назви The Resistance. Вона символізує опір і стійкість – те, що обʼєднало не лише українських мисткинь, але й увесь український народ», – ідеться в повідомленні організаторів.

Номінантками в семи категоріях стали:

● Жінки у візуальному мистецтві: Катерина Бучацька, Катерина Алійник, Леся Хоменко

● Жінки в музиці: Марія Яремак, Джамала, Христина Далецька

● Жінки в театрі: Оксана Дмітрієва, Інна Фалькова, Юлія Заулична

● Жінки в кіно: Аліса Коваленко, Марина Врода, Марина Майковська

● Жінки в літературі: Ярина Чорногуз, Любов Якимчук, Ія Ківа, Олена Герасим’юк, Олеся Яремчук.

● Жінки в культурному менеджменті: Ольга Гончар, Ольга Балашова, Олександра Коваль

● Жінки в культурній журналістиці, критиці й дослідженнях: Катерина Яковленко, Ксенія Білаш, Дарка Гірна

Також під час церемонії відбудеться нагородження особливою відзнакою (Special mention). Це окрема премія, запроваджена у 2021 році. Нею відзначають досягнень жінок, які не є професійними мисткинями, але своєю діяльністю роблять важливий внесок в українську культуру.

Про премію

Лауреаток премії Women In Arts визначають профільні експерти й експертки. Головні вимоги до кандидаток: професійні досягнення, репутація, інноваційність і національне чи міжнародне визнання. Оцінювання здійснює експертна рада й журі, до складу яких входять фахівці у сфері культури й мистецтва, представники державного сектору й незалежних інституцій. З повним списком експертної ради й журі можна ознайомитися за посиланням.

З 2023 року також оновилися критерії відбору лауреатів. Організатори додали до переліку внесок у перемогу, що враховує діяльність у військовій, волонтерській, культурній чи будь-якій іншій сфері, яка безпосередньо наближає перемогу України.

Women in Arts – це незалежна премія, яку у 2019 році заснували Український інститут й ООН Жінки в Україні в межах руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Мета премії – привертати увагу до досягнень мисткинь і популяризувати українську культуру в країні й у світі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.