Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДослідження: лише 5% зі 100 найкасовіших фільмів мали рівну кількість жіночих і чоловічих персонажів

У 77% фільмів було більше персонажів чоловічої статі, ніж жіночої

У найкасовіших фільмах 2023 року зменшилася кількість розмовних ролей для жіночих персонажів і жінок старшого віку. Про це свідчить нове дослідження Марти Лаузен, виконавчої директорки Центру вивчення жінок на телебаченні й у кіно при Державному університеті Сан-Дієго, пише Variety.

Цьогорічне дослідження проаналізувало 2200 персонажів у 100 найкасовіших фільмах, і надало порівняння, починаючи з 2002 року, коли команда Лаузен почала вивчати репрезентацію жіночих персонажів у кіно.

За даними дослідження, у 2023 році лише 18% зі 100 найкасовіших фільмів мали більше жіночих персонажів, ніж чоловічих, а 5% фільмів мали рівну кількість жіночих і чоловічих персонажів. Це означає, що в 77% фільмів було більше персонажів чоловічої статі, ніж жіночої. 

«Загальний відсоток жіночих персонажів у розмовних ролях скоротився, так само як і відсоток жінок у ролях протагоністок», – повідомила Лаузен.

Дослідники виявили, що відсоток жінок у розмовних ролях знизився з 37% у 2022 році до 35% у 2023 році, а відсоток фільмів із (єдиними) головними героїнями скоротився з 33% до 28%. Цей показник залишається значно нижчим за піковий у 40%, досягнутий у 2019 році. Кількість героїнь у головних ролях залишилася на рівні 38%.

Дослідження також показало, що героїні у кіно молодші (переважно у віці 20–30 років), ніж їхні колеги-чоловіки (яким частіше 30–40 років). Відсоток жіночих персонажів старшого віку зменшився, водночас чоловічих персонажів це не стосувалося.

«Ролі для акторок, старших за 60 років, не численні й дуже рідкісні. Ця вікова когорта склала лише 7% від усіх жінок у найкасовіших фільмах 2023 року… Обмеження віку жіночих персонажів також обмежує їхню здатність досягати особистої, політичної й професійної влади», – наголосила Лаузен.

В іншому нещодавньому дослідженні виявили, що лише 30 фільмів зі 100 найкасовіших цього року показали жінок і дівчат у головних і другорядних ролях. Це є ідентичним до показника 2010 року.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.