Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСлухайте альбом MARIA, присвячений українській художниці Марії Примаченко

Його автор привертає увагу до знищення української культури через російську агресію

Український електронний музикант, саунд-дизайнер і засновник фестивалю Next Sound Андрій Кириченко випустив альбом MARIA, присвячений життю й творчості художниці Марії Примаченко. Про це пише DTF Magazine.

Альбом вийшов на британському лейблі Touched Music. Він має 14 синглів, назви яких відсилають до назв картин Марії Примаченко, наприклад «Чорний звір» (Black Beast) і «Їде осінь на коні» (Autumn Is Riding On Horseback).

«Образи «наївного мистецтва» Примаченко зверталися до дивовижних архетипічних просторів, які відтворюють як національну ідентичність, так й особисті прагнення Марії, віру в силу любові, добра й усього прекрасного, що нас оточує. У її роботах можна зустріти візуальні атрибути сільського життя, українську етніку, дивних тварин, квіти й навіть зоряні небесні тіла. Я відчуваю потужні відголоси її підходів у власній філософії й прагнув створити амальгаму звукових текстур, що зможуть це передати слухачеві», – прокоментував Андрій Кириченко.

За його словами, історія альбому почалася з його виступу на мистецькому фестивалі Bouquet Kyiv Stage 2020 року. Тоді для візуального супроводу свого концерту «Дивосвіт Химер» у межах івенту музикант використав картини Примаченко, переосмислені київською студією BLCKBOX.

Також поштовхом до створення альбому стали події повномасштабної війни в Україні. Під час наступу російських війск 25 лютого 2022 року в селищі Іванків на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей. Зокрема, там зберігали близько 25 робіт Марії Примаченко, врятувати з яких вдалося лише 10.

«Цим альбомом Андрій хоче привернути додаткову увагу до планомірного знищення українського культурного коду через російську агресію», – додають в описі MARIA. 

Придбати альбом можна на Bandcamp. Половину зібраних з релізу коштів перерахують до фонду боротьби з раком, а ще половину розподілять між фондами на підтримку України.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.