Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнська фотографка взяла участь у проєкті Енні Лейбовіц й ІКЕА. Вона розповіла про втрачений дім

Її світлини показали з роботами Лейбовіц на заході під час Тижня моди в Парижі

Українська фотографка Єлєна Калініченко стала однією з учасників проєкту від ІКЕА й американської фотографки Енні Лейбовіц. До менторської програми в межах ініціативи відібрали шість молодих фотографів з різних країн. Під наставництвом Лейбовіц вони створювали фотопроєкти про дім і життя в ньому.

Роботи фотографів представили разом зі знімками Лейбовіц на спеціальному заході під час Тижня моди в Парижі в лютому 2024 року.

Про що проєкт Єлєни

«Із фотоапаратом напоготові в рюкзаку, Єлєна – шукачка пригод, яка любить знаходити натхнення в дрібницях, що часто залишаються непоміченими», – так описують фотографку. 

За словами Єлени, вона прагнула показати, що для українців означає мати дім. «Усі думають, що дім – це безпечне місце, де ти можеш відпочити, і ти знаєш, що він твій. Але ми знаємо, що його можуть забрати за секунду, дім більше не є безпечним», – зазначає фотографка.

Вона поділилася, що для неї було емоційно важко працювати над проєктом, але водночас дуже важливо. У роботах Єлєна відтворила історію своєї подруги Ані. Унаслідок російської агресії її будинок зазнав руйнувань. На світлинах дівчина проводить час у квартирі своїх друзів, де тепер проживає.

У своєму Instagram Аня писала про втрачений дім: «Цей будинок побудував мій батько, це була велика памʼять про нього, він вклав туди все своє серце, час, гроші, ідеї. А тепер історію мого батька, який помер рік тому, стерли. Залишилися тільки стіни… Це історія моїх батьків, тут живе моя родина. У мене просто немає слів. Вони розірвали моє серце й душу на частини. Я знаю, що наша втрата не така вже й велика, якщо порівняти з іншими історіями й тим, що було зроблено з іншими містами нашої країни. Я просто ніколи цього не пробачу».

Проєкт ІКЕА й Енні Лейбовіц

Під час пандемії ковіду фотографка почала працювати з ІКЕА над проєктом, пов’язаним із домом і сім’єю. Лейбовіц відвідала сім країн, документуючи різні уявлення про родину. У результаті вийшло 25 світлин й історій їхніх героїнь і героїв. Роботи представили на Паризькому тижні моди. 

Лейбовіц поділилася, що для неї проєкт став просвітницьким – вона дослідила різні визначення слова «сім’я». 

«Була думка, що це [проєкт] про дім. Насправді це було про життя цих людей. Занурення в життя цих людей було настільки сильним й емоційним», – сказала фотографка.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.