Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПисьменниця Софія Андрухович анонсувала вихід нової книжки

Дії в історії відбуваються невдовзі після кінця війни

Письменниця Софія Андрухович анонсувала вихід нової книжки «Катананхе» ближче до кінця весни. Про це пише «УП. Життя» з посиланням на інтерв’ю письменниці для «Радіо Культура».

Під час розмови Софія Андрухович поділилася, що створювала збірку «легковажних», навіть еротичних оповідань, проте з часом історія набула нових сенсів.

«Коли я взялася за друге оповідання й почала над ним працювати, то зрозуміла, що воно просто на очах розростається. Воно перетворюється у щось зовсім інше, перестає бути таким легковажним. З’явилося дедалі більше якихось інших сенсів, які я від початку не планувала. Врешті я побачила, що це вже не оповідання, а повість», – розповіла Андрухович.

Назва «Катананхе» відсилає до однойменної квітки, за якою на клумбі доглядає одна з головних героїнь. Іншою назвою рослини є «стріла Купідона», і, як пояснила Андрухович, це також метафорично пов’язано із сюжетом.

Дії в «Катананхе» відбуваються невдовзі після кінця війни. Україна здобула перемогу, повернула всі свої території й тепер бореться з наслідками. Головні герої прямою мовою не говорять про війну, ця проблема наскрізно проходить через їхні дії, рішення й життя загалом.

«Те, чого я не могла дуже свідомо регулювати, – це міра появи й присутності війни, і її наслідків [...] Мені хотілося просто натякати, просто окреслювати ситуацію, почуття персонажів, їхні реакції таким чином, щоб читач відчитував десь між рядками, чому ця людина поводиться таким способом», – додала письменниця.

Ведуча «Радіо Культура» Ірина Славінська додала, що в «Катананхе» персонажі – підлітки. Софія Андрухович сказала, що ця тема пов’язана з її донькою: «Відколи вона почала входити в підлітковий вік, для мене відкрилося дуже багато не те щоб нового, а якраз у тому й річ, що дуже добре відомих речей, повʼязаних із моїм власним підростанням, з якимись моментами забутими чи витісненими».

Софія Андрухович – українська письменниця, перекладачка, публіцистка. Серед її робіт – романи «Амадока», «Фелікс Австрія», повість «Старі люди», збірка оповідань «Жінки їхніх чоловіків».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.