Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар». Це перший український фільм, який відзначили цією нагородою

Дивіться, які ще фільми здобули премію

Українська стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала кінопремію «Оскар» у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Це перший український фільм, який здобув цю нагороду.

«20 днів у Маріуполі» показує події в оточеному російськими військами місті в лютому-березні 2022 року. Режисер і воєнний кореспондент Мстислав Чернов разом із колегами: фотографом Євгеном Малолєткою й продюсеркою Василісою Степаненко – були єдиними міжнародними журналістами, які працювали в оточеному окупантами Маріуполі й фіксували обстріли, бомбардування пологового будинку й загибель цивільних. За 20 днів журналістам удалося виїхати з міста й вивезти відзняті матеріали, з яких потім змонтували фільм. 

Під час церемонії нагородження Мстислав Чернов подякував усім, хто допомагав створити «20 днів у Маріуполі», і водночас заявив, що «краще б ніколи не знімав цього фільму».

«Це перший «Оскар» в історії України. Це честь для мене. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже: «Краще б я ніколи не знімав цього фільму». Якби я міг змінити це. Щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я віддав би все, щоб росія не вбивала десятки тисяч моїх співгромадян-українців. Я хотів би, щоб були звільнені всі заручники, усі солдати, які захищають свої землі й усі цивільні, які зараз перебувають у їхніх в’язницях. Я не можу змінити історію. Не можу змінити минулого. Але... Ми всі, всі, хто в цьому залі, найталановитіші люди у світі, можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя й ті, хто віддали свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кінематограф формує спогади. А спогади формують історію. Дякую всім. Дякую Україні. Слава Україні!» – сказав Чернов.

Які ще фільми отримали «Оскар»

Стрічка «Оппенгеймер» режисера Крістофера Нолана стала тріумфатором кінопремії, оскільки виграла в семи номінаціях із 13: «Найкращий фільм», «Найкращий актор головної ролі» (Кілліан Мерфі), «Найкращий актор другого плану» (Роберт Дауні-молодший), «Найкраща операторська робота», «Найкраща режисура», «Найкращий монтаж фільму» і «Найкраща музика до фільму».

Водночас фільм «Барбі» від Ґрети Ґервіґ з восьми номінацій здобув перемогу лише в одній – «Найкраща пісня до фільму». У категорії виграв трек Біллі Айліш і Фіннеаса О'Коннела What Was I Made For?

«Оскар» за найкращу жіночу роль отримала Емма Стоун за гру у фільмі «Бідолашні створіння». Стрічка Йорґоса Лантімоса також здобула перемогу в номінаціях «Найкращі грим і зачіски», «Найкращі костюми», «Найкраща робота художника-постановника».

Статуетку за найкращу жіночу роль другого плану віддалі Да’Він Джой Рендольф, яка зіграла у комедійній драмі «Залишенці».

Найкращим закордонним фільмом визнали драматичний фільм «Зона інтересу» режисера Джонатана Глейзера, а найкращим анімаційним фільмом – мультфільм «Хлопчик і чапля» Хаяо Міядзакі.

Перемогу в номінації «Найкращий оригінальний сценарій» отримав фільм «Анатомія падіння» Жустін Тріє.

Переглянути повний список переможців можна за посиланням.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.