Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМузей Пікассо покаже роботи колишньої партнерки художника, чию кар’єру він намагався зруйнувати

Виставка прагне показати, що Франсуаза Жільо була не просто партнеркою Пікассо

Музей Пікассо в Парижі, де зберігається найбільша колекція робіт художника, відкриє виставку робіт Франсуази Жільо – французької художниці, критикині, мемуаристки, моделі іспанського художника Пабло Пікассо, із яким вона згодом мала стосунки. Після завершення роману між художниками Пікассо намагався знищити творчу кар’єру Жільо.

Про це пише The Guardian.

Музей Пікассо в Парижі відкрив нову постійну експозицію робіт художника, яка охопила майже 400 картин, скульптур, гравюр і витворів із кераміки. У межах виставки також виокремили приміщення, де презентували роботи Франсуази Жільо. Їх можна буде переглянути впродовж року.

У музеї розповіли про експозицію, присвячену творчості французької художниці: «Франсуазу Жільо не представляють як музу чи натхненницю Пікассо. Тут немає жодної його картини чи фотографії з її зображенням. Натомість виставка зосереджена на Франсуазі Жільо як художниці. Це робиться вперше, і це викликало велику зацікавленість».

Кураторка музею наголосила: важливо було додати до виставки роботи Жільо, щоб розвіяти поширене твердження про те, що вона була лише партнеркою Пікассо. 

«Вона була самодостатньою художницею з дуже тривалою карʼєрою, упродовж якої розвивала свою творчість… Ми вважали важливим показати не лише її місце в житті Пікассо, але й те, що вона була набагато більше, ніж просто його партнеркою. Зрештою вона провела з ним лише 10 років із понад 100», – зазначила кураторка.

Стосунки Франсуази Жільо й Пабло Пікассо

Жільо познайомилася з Пікассо в 1943 році, тоді він був на 40 років старшим за неї. У 1948-му між ними зав’язалися романтичні стосунки, які тривали до 1953-го. Жільо народила народила двох дітей: Клода й Палому. 

Через непросту вдачу Пікассо і його постійні зради Жільо розійшлася з художником, а той у відповідь намагався завадити розвитку її кар’єри. Пізніше художниця згадувала, як Пікассо говорив їй: «Ти думаєш, що люди будуть тобою цікавитися? Ніколи не будуть. Це буде лише своєрідна цікавість до людини, чиє життя так близько торкнулося мого».

Через тиск із боку художника Жільо переїхала до США. У 1964 році художниця написала мемуари «Моє життя з Пікассо». У відповідь той розпочав судові процеси проти Жільо, вимагаючи скасувати публікацію книжки. А 80 видатних інтелектуалів і художників підписали петицію в комуністичній газеті Les Lettres Françaises із закликом заборонити мемуари Жільо. 

Утім, книжка розійшлася мільйонним накладом і була перекладена 16 мовами.

Франсуаза Жільо померла торік у червні, у віці 101 року.

Фото: Michel Ginfray

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.