Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниРежисер Роман Поланскі 2025 року постане перед судом через нові звинувачення у зґвалтуванні

Позов подали торік у червні

У серпні 2025 року режисер Роман Поланскі постане перед цивільним судом у Лос-Анджелесі за звинуваченням у зґвалтуванні підлітки в 1973 році. Про це повідомляють Associated Press і The Guardian.

Жінка, яка подала цивільний позов, розповіла, що ходила на вечерю з Поланскі. За її словами, режисер знав, що вона неповнолітня. Під час вечері Поланскі нібито пригостив дівчину алкоголем, а коли вона сп’яніла, то повіз її до себе додому. Жінка стверджує, що після цього опинилася в ліжку з режисером.

У позові йдеться: «[Поланскі] сказав їй, що хоче зайнятися з нею сексом. Позивачка, хоч і була в стані алкогольного сп’яніння, відмовила відповідачу. Вона сказала йому: «Будь ласка, не роби цього». Він проігнорував її прохання. Відповідач Поланскі зняв з позивачки одяг і продовжив зґвалтування, завдавши їй величезного фізичного й емоційного болю та страждань».

Адвокат захисту Олександр Руфус-Ісаакс повідомив в електронному листі, що Роман Поланскі «рішуче заперечує звинувачення, висунуті проти нього в позові, і вважає, що належне місце для розгляду цієї справи в суді».

Уперше жінка подала позов проти Поланскі у 2017 році, а тоді у червні 2023-го, відповідно до змін у каліфорнійському законі, які надають постраждалим від сексуального насильства в дитинстві більше часу для подання позовів проти своїх кривдників. Відповідно до закону імʼя Поланскі спочатку не могли розкривати, а тому про позов не повідомляли ЗМІ. 

Режисер вимагає відшкодування збитків, які визначать у суді. 

На пресконференції 12 березня зі своєю адвокаткою позивачка сказала: «Мені знадобилося дуже багато часу, щоб вирішити подати цей позов проти пана Поланскі, але я нарешті наважилася. Я хочу подати його, щоб домогтися справедливості та відповідальності».

У 2017–2019 роках чотири жінки звинуватили Поланскі в сексуальному насильстві над ними в 1970-х роках. Троє з них стверджують, що на той час були неповнолітніми. Зокрема, художниця Маріанна Барнард розповіла, що Поланскі зґвалтував її, коли їй було 10 років. А британська акторка Шарлотта Льюїс у 2010 році звинуватила Поланскі в сексуальному нападі на неї в 1983 році, коли їй було 16 років. Поланскі заперечував усі звинувачення.

У 1977 році Романа Поланскі звинуватили в зґвалтуванні тринадцятирічної Саманти Ґеймер у будинку актора Джека Ніколсона в Лос-Анджелесі. Поланскі запросив Ґеймер нібито на зйомки для Vogue, а тоді, давши їй шампанське й наркотики, зґвалтував.

Цей випадок став одним із найбільших скандалів Голлівуду. Режисер визнав свою провину й відсидів за гратами 42 дні. Він домовився з прокурорами про те, що визнає себе винним за менш тяжким звинуваченням у незаконних статевих зносинах і не буде увʼязнений понад термін, який він уже відбув.

Але Поланскі побоювався, що суддя відмовиться від угоди до того, як вона буде остаточно укладена, і в 1978 році виїхав до Європи. Згідно зі стенограмами, розсекреченими у 2022 році, суддя насправді планував відмовитися від угоди.

У квітні 2023 року Саманта Ґеймер заявила, що цей інцидент із Поланскі ніколи не був «великою проблемою» для неї й закликала зняти звинувачення з режисера.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.