Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВікторія Амеліна посмертно отримала Премію Норвезької спілки письменників за свободу слова

Нагородою хочуть привернути увагу до України й загарбницької війни росії

Норвезька спілка письменників посмертно відзначила Премією за свободу слова українську письменницю Вікторію Амеліну, яка загинула внаслідок російського ракетного обстрілу в Краматорську.

«Сильним і чітким голосом вона передає й пояснює український погляд на незбагненну ситуацію, у якій вони (українці. – ред.) опинилися, і змушує нас побачити наслідки по-новому… Її глибока відданість свободі вираження думок лежить на кількох рівнях як прямо, так і опосередковано», — ідеться на сайті премії.

У Міжнародному комітеті Норвезької спілки письменників наголосили: цією нагородою хочуть привернути увагу до України й загарбницької війни росії, яка суперечить міжнародному праву.

«Сьогодні Україна бореться не на життя, а на смерть, щоб вижити як нація, [бореться] за право розвивати й зберігати свою власну мову, культуру й право будувати демократичне суспільство, що має свободу слова. Вікторія Амеліна виступає – у теперішньому часі – як представниця усього цього. Навіть після смерті вона є живим голосом для всіх українських письменників», – ідеться в заяві.

Вікторія Амеліна – українська письменниця, громадська діячка, членкиня Українського ПЕН і документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds. Авторка книг «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», «Дім для Дома», «Хтось, або Водяне Серце», «Е-е-есторії екскаватора Еки».

Вікторія Амеліна померла 1 липня через тяжкі поранення, які вона отримала внаслідок обстрілу росіянами Краматорська 27 червня. Того дня Вікторія була в ресторані Ria Lounge разом із делегацією колумбійських журналістів і письменників, коли росіяни завдали ракетного удару по будівлі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.