Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Австралії чоловік судиться з музеєм, бо його не пустили на виставку, призначену лише для жінок

Організаторки погодилися, що виставка є дискримінаційною, але так було задумано

Чоловік, на ім’я Джейсон Лау, подав до суду на Музей старого й нового мистецтва (MONA) в Австралії, бо йому не дозволили оглянути виставку, на яку пускали лише жінок. Лау заявив, що це дискримінація за статтю. Про це пишуть Washington Post і BBC.

Ідеться про виставку Ladies Lounge, яка передає концепцію старого австралійського пабу. Жінки отримали право відвідувати національні паби лише в 1965 році. Експозиція розроблена як витвір інтерактивного мистецтва, призначений створити безпечне місце для жінок.

Утім, це не сподобалося Джейсону Лау, якому не дозволили відвідати виставку. Він заявив, що заборона чоловікам оглядати експозицію порушує закон про боротьбу з дискримінацією й тому вирішив подати на музей до суду.

Відповідь музею

У MONA погоджуються, що виставка є дискримінаційною. Але там стверджують, що Джейсон Лау нічого не втратив, а навіть сприйняв твір мистецтва саме так, як і було задумано. «Частиною досвіду є відмова в чомусь бажаному», – сказала адвокатка музею Кетрін Скотт. 

Вона наголосила, що закон дозволяє дискримінацію, якщо вона «спрямована на забезпечення рівних можливостей для групи людей, які перебувають у несприятливому становищі або мають особливі потреби за певною ознакою».

Американська мисткиня Кірша Кечеле, яка організувала виставку, пояснила під час судового засідання: «Я використала те, що використовувалося для пригнічення жінок, і переробила це на тріумфальний простір для [них]».

Лау вимагає, щоб виставку або закрили, або дозволили відвідувати чоловікам. Крім того, він каже, що чоловіки повинні платити за квиток менше, ніж жінки. У музеї відповіли, що таку пропозицію не розглядатимуть.

У телефонному інтерв’ю для Washington Post Кечеле сказала, що вона звернеться до Верховного суду штату, якщо суд винесе рішення проти її роботи. Можливо, виставка переїде до іншого приміщення.

«Ми не будемо пускати чоловіків», – наголосила мисткиня.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.