Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Львові відкриють фотовиставку загиблого військового й поета Максима Кривцова

І проведуть вечір пам’яті

Із 27 березня у Львові можна буде відвідати виставку «Далі: Я поверну собі своє життя», присвячену загиблому поетові й військовому Максиму Кривцову. Вона складатиметься з 24 фоторобіт Максима й буде доповнена його поезіями.

Також у день відкриття виставки проведуть вечір пам’яті. Упродовж нього відвідувачі зможуть послухати вірші зі збірки Максима Кривцова «Вірші з бійниці». Їх читатимуть друзі й близькі Максима, а також українські поети й поетки: Остап Сливинський, Артур Дронь, Ростислав Кузик, Григорій Семенчук, Катерина Міхаліцина, Софія Челяк, Юлія Мусаковська.

Під час події за вільний донат можна буде отримати листівки з ілюстраціями українських художників і художниць. Виручені кошти передадуть на збереження памʼяті про Максима Кривцова до фонду, який заснували його батьки.

У грудні 2023 року Максим Кривцов планував виставку своїх фоторобіт із війни в різних закладах Києва. «Хочеться, щоб цей військовий простий побут трішки та накладався на побут міста, створюючи єдину картинку», – писав Максим на своїй сторінці у Facebook.

На його запит відгукнулося чимало культурних діячів. У розмові між Максимом і кураторською групою Squat 17b виникли різні ідеї: від поєднання виставки з поетичними читаннями до зміни фокусу від малюнку до тексту, де в поєднанні між собою його роботи й поезії отримали б додаткове прочитання.

«Хоч Росія забрала життя Максима, але друг «Далі» мав те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Увесь цей доробок промовляє: «Я поверну собі своє життя», – ділиться Дарʼя Криж, кураторка виставки.

Виставка – це сукупне бажання друзів і близьких віддячити Максиму.

«Найбільше всі ми хочемо, щоб він відповів. Прокоментував, дав опис портрета, щоб пояснив, як бути з кожною з робіт. Утім, цього не станеться. І ми взяли на себе цю відповідальність. У листуваннях із Максимом є побажання, якою він хотів бачити виставку. І ми намагалися слідувати цим побажанням», – каже команда організаторів.

Виставка «Далі: Я поверну собі своє життя» відбуватиметься в Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» (проспект Вʼячеслава Чорновола, 45 г). Офіційне відкриття розпочнеться 27 березня, о 18:30.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.