Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПеревидадуть «Дискурс модернізму в українській літературі» Соломії Павличко. Що відомо

Це одна з найвідоміших праць української письменниці

Уперше за понад 20 років в Україні перевидадуть найвідомішу працю української письменниці, літературознавиці й перекладачки Соломії Павличко «Дискурс модернізму в українській літературі». Про це повідомив літературознавець Євгеній Стасіневич.

Подробиць перевидання Стасіневич не розкривав. Зазначив, що йому запропонували написати передмову до перевидання. Кілька абзаців із неї він навів у своїй публікації у Facebook.

«Саме сьогодні про це пишу, бо вдалося встановити те, про що знаємо рідко коли: конкретний день виходу книги. Після зіставлення різних свідчень і роботи з архівом, з’ясувалось, що для «Дискурсу» це саме 27 березня. 27 років тому», – зазначив Стасіневич у дописі.

Соломія Павличко – українська письменниця, літературознавиця, перекладачка, публіцистка, авторка праць із теорії літератури й історії фемінізму. Започаткувала в Україні видання феміністичної літератури, переймалася образом нової української жінки – активної, творчої.

Найвідоміші праці: «Теорія літератури», «Фемінізм: статті, дослідження, бесіди та інтерв’ю», «Націоналізм, сексуальність, орієнталізм», «Дискурс модернізму в українській літературі».

В останньому аналізується дискурс українського модернізму, починаючи від 1898 року до 1970-х років, на прикладах художньої й критичної творчості Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Гната Хоткевича, Михайла Яцкова, представників «Молодої Музи» й «Української хати», письменників 20-х років, найрепрезентативніших постатей еміграційної літератури 40-х років, а також Нью-Йоркської групи 60-х і 70-х років.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.