Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДжоан Ролінґ порушила закон про запобігання ненависті в Шотландії в перший день його дії. Що відомо

Письменниця сказала, що «з нетерпінням очікує» на арешт

Британська письменниця, авторка книг про Гаррі Поттера Джоан Ролінґ 1 квітня порушила закон про запобігання ненависті в Шотландії. Це сталося в той же день, коли закон набув чинності. Про це пише The Telegraph.

Письменниця опублікувала розлогий пост у Х, розкритикувавши новий закон Шотландії. Вона заявила, що він нехтує правами жінок і нібито надає додатковий захист трансгендерним жінкам. 

Також Ролінґ опублікувала фотографії 10 відомих трансгендерних жінок, висміявши їхню гендерну ідентичність. Письменниця написала, зокрема, про виконавчу директорку Единбурзького кризового центру зґвалтувань Мрідул Вадхву, трансмодель й активістку Манро Бергдорф. Також вона згадала транслюдей, засуджених за сексуальні злочини.

«Очевидно, люди, згадані у вищезгаданих твітах, зовсім не жінки, а чоловіки, до останнього з них», – написала Ролінґ.

Вона зазначила, що «з нетерпінням очікує» на арешт через набуття чинності нового закону про злочини на ґрунті ненависті. 

«Наразі я перебуваю за межами країни, але якщо те, що я тут написала, кваліфікується як правопорушення згідно з нормами нового закону, я з нетерпінням чекаю, що мене заарештують, коли я повернуся», – додала письменниця.

Деталі закону й реакція уряду

Новий закон про злочини на ґрунті ненависті від «Шотландської національної партії» (ШНП), яка є найбільшою партією в парламенті країни, набув чинності 1 квітня. Він передбачає штраф і тюремне ув’язнення строком до семи років за злочини на ґрунті ненависті. Зокрема, за розпалювання ворожнечі через вік, інвалідність, расу, релігію, сексуальну орієнтацію й гендерну ідентичність.

Перший міністр Шотландії Хамза Юсаф зауважив, що дії Джоан Ролінґ можна розслідувати відповідно до закону про злочини на ґрунті ненависті. Він кваліфікує такі дії як правопорушення через «розпалювання ненависті» до трансгендерних людей.

Водночас премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак став на захист Джоан Ролінґ. «Людей не слід притягувати до кримінальної відповідальності за висловлювання простих фактів з біології. Ми віримо у свободу слова в цій країні, і консерватори завжди захищатимуть її», – сказав Сунак.

Фото: Dia Dipasupil/Getty Images

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.