Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд Австралії визнав дискримінаційною виставку лише для жінок і зобов’язав дозволити чоловікам вхід

Авторка виставки хоче оскаржити це рішення у Верховному суді

Австралійський суд у Тасманії постановив, що Музей старого й нового мистецтва (MONA) порушував закон про боротьбу з дискримінацією, коли забороняв чоловікам відвідувати виставку Ladies Lounge. The Guardian пише, що тепер музей повинен відкрити доступ до виставки людям, які не ідентифікують себе як жінок. На виконання рішення є 28 днів.

Виставка американської художниці Кірші Каечеле відкрилася в музеї 2020 року. Відвідувачки можуть переглянути роботи відомих митців, серед яких Пабло Пікассо й Сідні Нолан, а також скуштувати шампанське, із яким їх зустрічають дворецькі. 

Інтерактивна виставка має на меті створити безпечний простір саме для жінок. Кірша Каечеле наголошувала, що своєю роботою прагнула показати історичну несправедливість, коли до 1965 року жінкам в Австралії було заборонено відвідувати паби.

Проте у квітні 2023 року чоловік, на ім’я Джейсон Лау, поскаржився комісару з протидії дискримінації, бо його не пустили на виставку. Лау заявив, що заборона чоловікам оглядати експозицію порушує закон про боротьбу з дискримінацією й тому вирішив подати на музей до суду.

У музеї погодилися, що виставка є дискримінаційною. Але там стверджують, що Джейсон Лау нічого не втратив, а навіть сприйняв твір мистецтва саме так, як і було задумано. «Частиною досвіду є відмова в чомусь бажаному», – сказала адвокатка музею Кетрін Скотт. 

Крім того, Скотт нагадала, що закон Тасманії дозволяє дискримінацію, якщо вона «спрямована на забезпечення рівних можливостей для групи людей, які перебувають у несприятливому становищі або мають особливі потреби за певною ознакою».

Проте віцепрезидент Тасманійського цивільного й адміністративного трибуналу Річард Грюбер заявив, що виставка Ladies Lounge становить «пряму дискримінацію». Грюбер зазначив, що «не зрозуміло», як заборона чоловікам відвідувати виставку Ladies Lounge «сприяє можливості художницям демонструвати свої роботи».

Представник музею повідомив, що розчарований таким рішенням. Як пише видання, у музеї вирішили, що якщо їх зобов’яжуть допускати на виставку чоловіків, то вони закриють її. Утім, музей поки обмірковуватиме подальші рішення.

Водночас Кірша Каечеле хоче оскаржити рішення у Верховному суді Тасманії.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.