Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Видавництво Старого Лева» випустить збірку поезій «Свідчення» Вікторії Амеліної

Про бажання видати таку книжку письменниця говорила незадовго до загибелі

«Видавництво Старого Лева» випустить збірку поезій «Свідчення» української письменниці Вікторії Амеліної. Торік вона загинула внаслідок російського ракетного обстрілу в Краматорську. Про вихід збірки повідомила програмна директорка «Форуму видавців», перекладачка Софія Челяк. 

За її словами, за півтора місяця до загибелі Вікторія розповіла їй про своє бажання видати таку книжку у «Видавництві Старого Лева» й попросила допомогти знайти ілюстратора. 

«За місяць після похорону Вікторії ми з її подругами зібралися, щоб разом вгадувати що б сподобалося Віці. Ілюстратором ми запросили Данила Мовчана, бо хотілося сакральності, для мене це був єдиний можливий варіант для ілюстрації, щоб вона звучала в унісон із поезією. Проглядаючи верстку, ми зрозуміли, наскільки це було правильне рішення», – пише Софія Челяк.

Збірка також міститиме хронологію подій.

«Ми погодили, що хронологія має бути. Це не про нас, це про майбутні дослідження й пам’ять. Для цього я прочитала наше листування з Вікою в усіх можливих чатах. Виявилося, що за час повномасштабного вторгнення не було днів, коли ми не списувалися чи не зідзвонювалися… Дуже шкода, що не записувала наші телефонні розмови. Ця книжка – це так виглядає моє вирване серце. Я дуже сподіваюся, що, Віко, вона тобі сподобається, і я тебе не розчарувала», – додала Челяк.

Вікторія Амеліна – українська письменниця, громадська діячка, членкиня Українського ПЕН і документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds. Авторка книг «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», «Дім для Дома», «Хтось, або Водяне Серце», «Е-е-есторії екскаватора Еки».

Вікторія Амеліна померла 1 липня через тяжкі поранення, які вона отримала внаслідок обстрілу росіянами Краматорська 27 червня. Того дня Вікторія була в ресторані Ria Lounge разом із делегацією колумбійських журналістів і письменників, коли росіяни завдали ракетного удару по будівлі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.