Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Видавництво Старого Лева» відкрило передпродаж на збірку «Свідчення» Вікторії Амеліної

Він триватиме до 5 червня

«Видавництво Старого Лева» відкрило передпродаж на поетичну збірку «Свідчення» української письменниці Вікторії Амеліної. Торік вона загинула внаслідок російського ракетного обстрілу в Краматорську. 

У видавництві зазначають, що вірші з цієї збірки Вікторія почала писати на початку повномасштабного вторгнення росії на територію України. Останній був написаний за декілька днів до її загибелі.

Усі герої й історії у виданні реальні. Перші вірші зі збірки Вікторія написала про своїх подруг, про жінок і дітей, яким вона допомагала евакуюватися. З літа 2022 року, після того, як письменниця вирушила в першу поїздку з організацією Truth Hounds, яка з 2014 року фіксує воєнні злочини, у віршах почали звучати голоси людей, з якими вона знайомилася як документаторка воєнних злочинів.

Художнє оформлення для книги виконав Данило Мовчан, а над упорядкуванням збірки працювали чоловік Вікторії, Олександр Амелін, і близькі подруги письменниці: Галина Крук, Софія Челяк, Катерина Міхаліцина, Мар’яна Савка, Олена Гусейнова, Світлана Поваляєва, Оксана Луцишина й Тетяна Терен.

«Цю збірку ми формували, збираючи архіви Вікторії. Для нас було найважливіше відгадати, як би цю збірку бачила Вікторія і максимально не втрутитися в її тексти. Бо її голос звучить, а нашою роботою було дати йому тіло», – розповіла Софія Челяк.

Наприкінці видання подають хронологію знайомств і подій у житті Вікторії Амеліної: вони вплинули на написання віршів, що ввійшли до збірки. Софія Челяк підкреслила: «Дати найкраще пояснять що це за книга і голосом яких людей стала Вікторія».

Увесь прибуток із першого тиражу видавництво спрямує на Нью-йоркський літературний фестиваль, який заснувала Вікторія Амеліна. Передзамовити збірку можна за посиланням. Із друку її очікують 6 червня.

Вікторія Амеліна – українська письменниця, авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», «Дім для Дома» й книжок для дітей. Засновниця Нью-йоркського літературного фестивалю на Донеччині. Була волонтеркою, громадською діячкою. Від початку російсько-української війни їздила на деокуповані території України як волонтерка.

Вікторія загинула 1 липня 2023 року в лікарні Мечникова в Дніпрі внаслідок поранення, отриманого під час ракетного обстрілу Краматорська російських окупантів, який відбувся 27 червня.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.