Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ВішлістКнига «1000 років радості й смутку» про протестне мистецтво Ай Вейвея

Книга «1000 років радості й смутку» про протестне мистецтво Ай Вейвея — Вішліст на Wonderzine

Перші мемуари митця й активіста

РОЗПОВІДАЄМО про цікаві, корисні, красиві, дивні або розумні речі, які хочеться негайно купити.

₴ 390

arthuss

У видавництві ArtHuss вийшла книга «1000 років радості й смутку» – перші мемуари відомого китайського представника сучасного мистецтва й активіста Ай Вейвея. У ній митець розповідає про протистояння з державою та своє протестне мистецтво, які забезпечили йому визнання міжнародної творчої спільноти, але водночас змусили працювати в політичному вигнанні.

Вейвей, відомий своєю відкритою критикою китайського уряду щодо прав людини, вирішив написати книгу під час ув’язнення у 2011 році без офіційних звинувачень. Мемуари були викликані жалем через прірву між ним і вже покійним батьком, а також страхом, що його маленький син може ніколи не дізнатися, хто такий насправді його батько. Назва книги – слова з вірша батька Ай Вейвея, поета Ай Ціня: «Із тисячі років радощів і смутку / Не лишилося жодного сліду».

«Деякі особисті проблеми й політичні труднощі, які я пережив, були ті самі, з якими зіткнувся мій батько. Мене, як і його, таврували ворогом держави. Отож я вирішив написати розповідь про своє й батькове життя та поділитися цими мемуарами зі своїм сином, Ай Лао, якому на час мого арешту якраз виповнилося два роки», – розповів Ай Вейвей.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.