Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноЖінка є жінка. Ким були героїні у фільмах Жана-Люка Годара

Жінка є жінка. Ким були героїні у фільмах Жана-Люка Годара  — Кіно на Wonderzine

Париж, пограбування, любов

У віці 91 року помер французький кінорежисер, сценарист, продюсер, актор, представник «французької нової хвилі» Жан-Люк Годар. Саме він є автором відомої цитати, яку часто повторюють кінознавці: «Фотографія – це правда. А кіно – це правда 24 кадри на секунду».

У 2011 році Жан-Люк Годар отримав «Оскар» за видатні заслуги в кінематографі, а у 2018 році підтримав ув’язненого українського режисера Олега Сенцова, відмовившись від запрошення відвідати «Ермітаж».

Також Жан-Люк говорив, що мистецтво приваблює, бо розкриває все потаємне в нас самих. Саме у фільмах він міг висловлювати власні політичні вподобання, вживати алюзії на певні життєві події чи мистецькі твори, переосмислювати теми бунту, війни, тоталітаризму, проституції та шлюбу. Крім того, у його стрічках головними героїнями часто виступають жінки, які прагнуть незалежності, шукають себе й іноді влаштовують пограбування.

Зібрали для вас шість фільмів Жана-Люка Годара, у яких головними героїнями стають жінки. Можна вшанувати пам’ять режисера, ще раз переглянувши його стрічки, і подивитися на багатство жіночих образів у творчості.

Текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Жінка є жінка

Une femme est une femme

Рік: 1961

Жанр: комедія

Головна героїня – француженка Анжела – втрачає смак від буденності життя. Вона навсправжки задумується над народженням дитини, бо вірить, що це врізноманітнить рутину. Однак її чоловік не хоче дітей, і на цьому ґрунті між героями виникають сварки. Анжела вирішує попросити їхнього спільного друга, закоханого в неї, таємно стати батьком її дитини. Складність полягає в тому, що дівчині доводиться постійно пояснювати чоловікам причини такого бажання та докладати великих зусиль, щоби її зрозуміли.

Жити своїм життям

Vivre sa vie: Film en douze tableaux

Рік: 1962

Жанр: драма

Молода парижанка Нана прагне жити задля свого задоволення та бути незалежною. Велике місто надихає її: у Парижі постійно кипить життя, люди навколо кудись поспішають і насолоджуються таким ритмом. Однак мрія Нани про свободу натрапляє на перешкоду – фінансові проблеми. Якість життя дівчини починає залежати від матеріального стану, на додачу їй доводиться боротися із суспільними стереотипами про неможливість фінансової свободи. Щоби досягти власної цілі, Нана стає повією.

Банда аутсайдерів

Bande a part

Рік: 1964

Жанр: кримінальна драма

Шанувальником цього фільму є інший відомий режисер – Квентін Тарантіно, який навіть назвав свою продюсерську компанію A Band Apart на честь стрічки. За сюжетом, молода дівчина Оділь знайомиться з двома хлопцями на курсах з англійської. Вона розповідає їм, що живе у віллі своєї тітки Вікторії, де винаймає кімнату пан Штольц. Одного разу дівчина побачила велику суму готівки в кімнаті чоловіка. Після цієї розповіді хлопці хочуть підштовхнути Оділь до скоєння злочину.

Безтямний П’єро

Pierrot le fou

Рік: 1965

Жанр: кримінальна драма

Фердинанд живе в будинку з багатою дружиною-італійкою. Чоловік не задоволений власним життям: його втомлюють шлюб, відсутність почуттів до жінки, нудні розмови зі знайомими. Одного разу подружжя вирішує найняти няню, яка би доглядала за їхньою дитиною. Нею стала Маріанна, котра має зв’язки з мафією. Здійснюючи вбивство одного з членів злочинного угруповання, героїня викрадає їхній автомобіль із валізою, повною грошей, і тікає з Фердинандом на безлюдний острів. Жан-Люк Годар покаже, до чого може призвести таке божевілля.

Рятуй, хто може (своє життя)

Sauve qui peut (la vie)

Рік: 1980

Жанр: драма

Фільм досліджує стосунки між жінками та чоловіками й те, що може їх зруйнувати. Складається з прологу під назвою «Життя», трьох фрагментів та епілогу. Одна з героїнь, Деніз Рімбо, розлучається з Полем, думає про звільнення з телестудії та переїзд до села. Своєю чергою Поль дуже боїться самотності. Протягом фільму він зустрічає різних жінок: свою колишню дружину, Деніз, яка навіть після розриву стосунків просить його про послугу, кінематографістку Маргеріт, повію Ізабель. Світова прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі та змагалася за «Золоту пальмову гілку».

Ім’я: Кармен

Prenom Carmen

Рік: 1983

Жанр: драма

Кармен вирішує відвідати свого дядька Жанно, який лікується в психіатричній лікарні. Колись він був видатним режисером. Дівчина просить дозволу пожити в його будинку на березі моря разом зі знімальною групою, з якою хоче створити експериментальний фільм. Насправді Кармен очолює банду озброєних злочинців і планує пограбувати банк. Однак під час крадіжки не все йде за планом – дівчина закохується в молодого охоронця, на ім’я Жозеф.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.