Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Кіно«Реаліті» та «Кримінальне чтиво». Що дивитися на кінофестивалі американського кіно «Незалежність»

Ігрова, документальна й ретроспективна програми

«Реаліті» та «Кримінальне чтиво». Що дивитися на кінофестивалі американського кіно «Незалежність» — Кіно на Wonderzine

У Києві, Львові й Одесі із 7 вересня вже вдванадцяте відбудеться Фестиваль американського кіно «Незалежність» (AIFF). До його програми входять американські ігрові й документальні стрічки, що розповідають історію Америки, розмаїття й цінності її культури та життя.

Цьогоріч на фестивалі представлять ретроспективу фільмів Квентіна Тарантіно, номінований на «Оскар» «Тар», довгоочікуване «Реаліті» із Сідні Свіні в головній ролі й документальну стрічку про переосмислення ляльки Барбі. Розповідаємо детальніше про програму «Незалежності» й радимо 10 фільмів, які варто подивитися на фестивалі. 

Текст: Ольга Дуденко

 

Ретроспективна програма

 

Кримінальне чтиво

Pulp Fiction

Рік: 1994

Режисер: Квентін Тарантіно

Неможливо відмовитися від перегляду «Кримінального чтива» на великому екрані. Та сама культова кримінальна драма та чорна комедія про двох злочинців, кримінальні спільноти з діалогами про масаж ніг і бургери. Стрічка отримала Оскар за найкращий сценарій, «Золоту пальмову гілку» 47-го Каннського кінофестивалю й сильно вплинула на розвиток незалежного американського кіно. 

 

Одного разу в… Голлівуді

Once Upon a Time in… Hollywood

Рік: 2019

Режисер: Квентін Тарантіно

Дія фільму відбувається в Лос-Анджелесі 1969 року. Сюжет базується на реальній історії вбивства молодої акторки Шерон Тейт. На початку фільму ми знайомимося з Ріком Далтоном, у якого виникають проблеми в карʼєрі, адже вона вже не така активна, як раніше. Разом зі своїм дублером Кліффом Бутом чоловіки намагаються владнати професійні й особисті труднощі. На їхньому шляху зʼявляються режисер Роман Поланскі, його дружина-акторка Шерон Тейт і родина Чарльза Менсона, яка належить до кривавої секти. Багато глядачів порівнювали оповідь «Одного разу в… Голлівуді» з «Кримінальним чтивом». 

 

 

Документальна програма

 

Вся ця краса та кровопролиття

All the Beauty and the Bloodshed 

Рік: 2022

Режисерка: Лора Пойтрас

Стрічка-переможець Венеційського кінофестивалю у 2022 році – це перша документальна стрічка з 2013 року, відзначена «Золотим левом».Вона розповідає про всесвітньо відому художницю, фотографку та активістку Нен Ґолдін. У 2017 році вона оприлюднила правду про знеболювальний препарат «Оксіконтин», що виробляв фармацевтичний концерн родини-меценатів Саклерів. Вони приховали ризики виникнення залежності від препарату, заробляючи мільярди на його продажах, і призвели до значного поглиблення опіоїдної кризи в США. Сама Нен Ґолдін приймала «Оксіконтин» після стоматологічної операції й через наркотичну залежність у минулому пережила сильний рецидив.

 

Я тебе там не бачив

I Didnʼt See You There

Рік: 2022

Режисер: Рейд Девенпорт 

Фільм отримав головну режисерську нагороду на кінофестивалі «Санденс» цього року. Його повністю знято з перспективи режисера Девенпорта, його пересування за допомогою крісла колісного центром Окленда в Каліфорнії та своїм рідним містом Бетел у штаті Коннектикут. Біля квартири Рейда несподівано зʼявляється цирковий намет, і це змушує його задуматися над історією та становленням циркового «Шоу потвор» Барнума, його проявами в сучасному повсякденному житті, коли люди з інвалідністю стикаються з небажаним спогляданням та обмеженістю в доступі до необхідних місць чи ресурсів.

 

Тендітні плечі, переосмислення Барбі

Tiny Shoulders: Rethinking Barbie

Рік: 2018

Режисерка: Андреа Блаугрунд Невінс

Чудове доповнення до ігрового фільму про Барбі, який вийшов цьогоріч, адже дає змогу більше заглибитися в історію й еволюцію культової іграшки. Премʼєра стрічки відбулася на стримінговому сервісі Hulu. Фактично це спроба дослідити й проаналізувати близько 60 років історії жінок і їхньої боротьби за власні права через історію ляльки Барбі, її появу та розвиток. У фільмі також представлені ексклюзивні інтерв'ю з відомими американськими феміністками, борчинями за жіночі права Ґлорією Стайнем, Роксаною Ґей, Пеґґі Оренстайн, інсайдерами компанії Mattel і культурологами. 

 

Ігрова програма

 

Реаліті

Reality 

Рік: 2023 

Режисерка: Тіна Саттер 

Один із фільмів, який цього року синефільська спільнота очікує найбільше, і фільм-відкриття кінофестивалю. Кримінальна драма із Сідні Свіні в головній ролі, премʼєра якої відбулася на Берлінале. Головна героїня присвятила своє життя службі в американській розвідці, попереду їй пророкують блискучу кар’єру. Усе змінюється, коли Реаліті вирішує оприлюднити секретні дані про втручання росіян у вибори президента США. Тоді на порозі її будинку з’являються двоє агентів ФБР, які допитують персонажку й обшукують її будинок. 

 

Перевірка

The Inspection

Рік: 2022

Режисер: Елеґанс Бреттон 

Стрічка натхнення особистим досвідом режисера. У центрі оповіді – хлопець-гей, відторгнутий матірʼю через свою орієнтацію та загублений у думках про власне майбутнє. Так він вирішує приєднатися до морської піхоти, де йому доводиться витримувати щоденні виснажливі тренування й боротися за свою видимість і гідність, попри те, що хлопець відповідає всім фізичним вимогам. Навіть у таких умовах головний герой знаходить підтримку й однодумців. 

 

Чемпіони

Champions 

Рік: 2023

Режисер: Роберт Фарреллі 

Головний герой фільму – баскетбольний тренер у минулому, якого після переступів перед законом суд зобов’язує тренувати команду гравців з інвалідністю. Чоловік розуміє, що це одночасно й особистий, і професійний виклик, але з кожним заняттям команда вдосконалює свої вміння. Тренер Маркус знайомиться з гравцями ближче й усвідомлює, що вони про щось більше, аніж просто їхні навички. Вони мають амбіції, спроможні досягати своїх цілей і не мусять бути відторгнутими в суспільстві. Тренера в стрічці грає Вуді Гаррельсон («Трикутник смутку», «Справжній детектив», «Веном», «Голодні ігри»).  

 

Тар

Tár

Рік: 2022

Режисер: Тодд Філд

Премʼєра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі, а головну роль у ньому зіграла Кейт Бланшетт («Алея жаху», «Не дивися вгору», «Вісім подруг Оушена», «Попелюшка»). Її героїня – це диригентка одного з найбільших оркестрів Німеччини, яка намагається завершити симфонію, що має стати вершиною її творчості. Але в житті Лідії трапляються події, що серйозно псують її репутацію. Жінка знаходить підтримку в особі названої дочки Петри. 

 

Пісня про кохання

A Love Song 

Рік: 2022

Режисер: Макс Вокер-Сільверман

Самотня жінка й вдова Фей чекає в кемпінгу біля озера в горах Колорадо на свого друга дитинства Літо, якого вона не бачила багато років. Вона не знає, коли він приїде, який він має вигляд зараз, тому очікуючи на нього, героїня проводить час, спостерігаючи за птахами, зорями та зустрічаючи гостей з інших кемпінгів. Зрештою, коли приїжджає Літо, вони з Фей проводять день, ділячись спогадами, граючи разом музику й згадуючи про своїх померлих партнерів. Стрічка про самотність, сила якої часто буває рятівною та потрібною, і кохання, яке можна зустріти в будь-якому віці.

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.