Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноЖінки на межі нервового зриву. 10 фільмів Педро Альмодовара

День народження одного з найвідоміших іспанських режисерів

Жінки на межі нервового зриву. 10 фільмів Педро Альмодовара — Кіно на Wonderzine

25 вересня день народження відзначає іспанський режисер, сценарист та актор Педро Альмодовар. За своє життя він встиг попрацювати торговцем на блошиному ринку в Мадриді, в іспанській телефонній компанії, зіграти в панк-роковій групі, узяти участь в авангардистських театрах і заснувати продюсерську компанію зі своїм братом. У 2014 році Альмодовар висловив підтримку українському режисеру Олегу Сенцову, якого росія незаконно утримувала в увʼязненні. 

У травні на Каннському кінофестивалі відбулася премʼєра нового фільму Педра Альмодовара «Дивний спосіб життя». Це квір-вестерн про двох старих друзів, що раніше працювали найманими вбивцями. Головні ролі в ньому зіграли Ітан Гоук і Педро Паскаль. 

Сподіваємося, що Альмодовар і надалі зніматиме іронічні побутові драми й комедії, а поки пропонуємо пригадати й переглянути 10 фільмів його авторства. 

Текст: Ольга Дуденко

 

Лабіринт бажань 

1982

Це другий повнометражний фільм Альмодовара. Сексилья – попзірка, що грає в музичному гурті й страждає від німфоманії. Одного дня до Мадрида прибуває Різа Ніро – легковажний юнак-гомосексуал, який на додачу є східним принцом одного з островів і сином імператора у вигнанні. У нього виникають платонічні любовні почуття до Сексильї, яка своєю чергою вважає поведінку Ніро дивною й думає, що в хлопця відсутній інтерес до жіночої статі через його надмірно зворушливе ставлення до дам. Загалом стрічка передає погляди на стосунки, любов і секс, притаманні Мадриду 1980-х років, на тлі політичних заворушень того часу.

 

Закон бажання 

1987

Сценарист і режисер Пабло Кінтеро зустрічає юнака Антоніо. Між ними виникає романтична привʼязаність, проте Пабло не може забути свого колишнього коханця Хуана. Паралельно ми спостерігаємо за Тіною, сестрою Кінтеро, яка змінює стать, намагається стати акторкою й піклується про небогу Аду, котру покидає її мати. У пориві ревнощів Антоніо завдає шкоди Хуану й намагається завʼязати стосунки з Тіною, яка ні про що не здогадується. Роль Антоніо в стрічці зіграв Антоніо Бандерас.  

 

Жінки на межі нервового зриву 

1988

Головну героїню Пепу покинув її коханець Іван. Вона нічого не знає про причину його зникнення й місцеперебування чоловіка. Щоб зʼясувати щось про Івана, жінка знайомиться з його колишньою дружиною та сином. Через певний час виявляється, що Іван – терорист, а Пепу може розшукувати поліція. Фільм номінували на «Оскар» як Найкращий іноземний фільм, здобув пʼять нагород іспанської кінопремії Гоя за найкращі фільм, жіночу роль, оригінальний сценарій, монтаж і жіночу роль другого плану.

 

Кіка 

1993

Головна героїня Кіка працює косметологинею. Одного разу Ніколас Пірс викликає її до свого будинку, щоб жінка зробила поховальний грим для сина Ніколаса – Рамона. Героїня не може зрозуміти обставин смерті хлопця, вони видаються їй дивними й неправдоподібними. Під час створення гриму Кіка будить Рамона, який виявляється живим. Той розповідає, що прочитав щоденник своєї матері й, судячи із записів, його батько вбив її. Між Рамоном і Кікою завʼязуються романтичні стосунки, паралельно з якими вони намагаються зʼясувати причини смерті матері хлопця. 

 

 

Все про мою матір 

1999 

Головна героїня Мануела має успішну карʼєру та сімнадцятирічного сина. У них чудові стосунки: разом вони спілкуються про важливе, ходять у театри та кіно, проте хлопець дещо замкнутий. Сімнадцятирічний Естебан мріє стати письменником і все життя намагається дізнатися щось про свого батька. Напередодні свого дня народження хлопець раптово гине в аварії на очах у власної матері. Світ Мануели перевертається догори дриґом, і в речах сина вона знаходить щоденник під назвою «Все про мою матір». У ньому Естебан пише, що найдужче хотів би дізнатися, хто його батько. Мануела переїжджає в рідне місто Барселону, щоб знайти батька Естебана, а також розповісти йому про те, що в нього був син. 

 

Поговори з нею 

2002

Журналіст Марк Сулуага шукає героя для власної статті. Так він зустрічає найвідомішу жінку-тореро Лідію Гонсалес, із якою завʼязує любовні стосунки. На жаль, на кориді трапляється нещасний випадок, Лідію вдаряє бик, і жінка опиняється в комі. Марк щодоби навідує її, доглядає за нею, сподіваючись, що його кохана отямиться. У лікарні чоловік знайомиться з медичним працівником Бенніо, який так само навідується до своєї дівчини, яка потрапила в кому рік тому. Бенніо не знає, чи їхнє кохання взаємне, але він сподівається, що його турбота приверне увагу коханої, коли та прокинеться. Через схожість проблем Марк і Бенніо починають ділитися історіями зі своїх життів. 

 

Погане виховання

2004

Сценарій до цієї стрічки Педро Альмодовар писав близько 10 років, в його основу ввійшли реальні історії людей, які постраждали від домагань із боку священників. Сюжет розповідає про двох хлопчиків із релігійної школи в 1960-х роках, які закохуються в один одного, але через суспільні норми не можуть нікому про це розказати. Один із хлопців в інтернаті зазнає сексуального насильства від директора закладу. Керівник школи своєю чергою починає шантажувати вихованця: якщо той розкаже про пережите насильство, його виженуть зі школи й він втратить звʼязок зі своїм хлопцем.  

 

Шкіра, в якій я живу

2011

Доктор Ледгард – відомий пластичний хірург. У його житті трапляється низка трагічних подій: спочатку в аварії гине його дружина, потім його дочку ґвалтують, унаслідок чого дівчина потрапляє до психіатричної клініки. Інтелект лікаря йде в ногу з його безумством, тому шляхом генетичних експериментів він вирішує розробити штучну шкіру, яка б урятувала обличчя його дружини. Проте Ледгарду потрібна людина для тестування свого експерименту, тож він використовує дівчину Віру, яку тримає в спеціальному підвалі свого особняка. Стрічка є екранізацією науково-фантастичної книжки «Тарантул» французького письменника Тьєррі Жонке.

 

Джульєтта 

2016

55-річна Джульєтта готується покинути Мадрид і переїхати до Португалії, щоб жити разом зі своїм коханим Лоренцо. Одного дня жінка зустрічає подругу дитинства своєї доньки Беатріс. Джульєтта не спілкується з донькою Антією вже 12 років, тому Беатріс розповідає, що та щаслива й виховує двох дітей. Відчуваючи провину за те, що вона розірвала звʼязок з Антією, головна героїня змінює всі свої плани, завершує стосунки з Лоренцо, повертається до старого будинку й починає писати лист своїй дочці, де розповідає про всі свої помилки й розкриває секрет, про який не наважувалася говорити. 

 

Біль та слава 

2019

Сальвадор, режисер у минулому, старішає й має серйозні проблеми зі здоровʼям. Його мучить спина, чоловік також переживає емоційну кризу. Одного разу він вирішує переглянути свій перший фільм, після чого телефонує головному актору й пропонує влаштувати спеціальний показ стрічки в Мадриді. Упродовж цього заходу Сальвадор зустрічає чимало важливих людей, які повпливали на його становлення, і це змушує його пригадати найголовніші події свого життя: бідне життя в дешевій квартирі, смерть матері, момент усвідомлення ним гомосексуальної орієнтації, його закоханості й розлучення, шлях до успіху. 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.