Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Кіно12 фільмів кінофестивалю «Молодість», зняті жінками та небінарними особами

Українські та світові премʼєри

12 фільмів кінофестивалю «Молодість», зняті жінками та небінарними особами — Кіно на Wonderzine

 З 21 до 29 жовтня в Києві відбудеться 52-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». Він починався як огляд студентських робіт, а став єдиним міжнародним кінофестивалем в Україні, акредитованим Міжнародною асоціацією кінопродюсерів FIAPF. 

Під час фестивалю представлять 135 фільмів, серед яких 33 – українські. Зокрема, на «Молодості» відбудеться українська премʼєра «Степне» Марини Вроди, який виграв нагороду за найкращу режисуру на кінофестивалі в Локарно, а також фільм італійки Барбари Купісті, яка приїхала до України на початку повномасштабної війни, щоб документувати події. 

Зібрали 12 стрічок із цьогорічних програм кінофестивалю, зняті режисерками-жінками та небінарними особами. 

 

 

Відчуття, коли час щось робити минув 

The Feeling That the Time for Doing Something Has Passed

Режисерка: Джоанна Арноу

Країна: США 

Дебютний фільм американської режисерки Джоанни Арноу, який є автобіографічною комедією, де Джоанна глузує із себе. Головна героїня Енн мешкає в Нью-Йорку. Їй трохи за 30, і вона відчуває певний застій у всіх сферах свого життя. Жінка переосмислює події, які сталися з нею: тривалий час вона була в БДСМ-стосунках без зобовʼязань, працювала на низькооплачуваній роботі та мешкала у сварливій єврейській родині. Енн відчуває дедалі більшу відчуженість, тож намагається розібратись у собі та стосунках, які будує з людьми навколо. 

 

 

Лишайся онлайн 

Stay Online

Режисерка: Єва Стрєльнікова

Країна: Україна

Дебютний показ цієї стрічки відбувся в Канаді, де вона здобула перемогу на Міжнародному кінофестивалі Fantasia. Фільм створений у форматі скрінлайф, коли події сюжету розгортаються на екрані телефона чи компʼютера. До головної героїні Каті потрапляє ноутбук незнайомого чоловіка. Вона дізнається, що власник зник після російських ударів. Волонтери та військові з тероборони намагаються знайти зниклого під час російської окупації чоловіка. Ризикуючи власним життям і життям близьких, Катя намагається врятувати незнайомих українців. «Я розумію, що декому може здатися, що знімати кіно про війну під час війни – це трохи не на часі. Але на той момент у мене була дика потреба про це говорити», – пояснює режисерка Єва Стрєльнікова. 

 

 

Степне 

Stepne

Режисерка: Марина Врода

Країна: Україна, Німеччина, Польща, Словаччина

Історія чоловіка, який повертається додому з великого міста, щоб доглянути за хворою матірʼю. Анатолій намагається врятувати рідну йому людину й паралельно зустрічає брата та жінку, яку він кохає. Це змушує чоловіка задуматися про прожите. Тим часом матір Анатолія, передчуваючи власну смерть, вирішує розповісти сину про скарб, який вона заховала в сараї. Сюжет стрічки розгортається на тлі сільських зимових пейзажів та атмосфери пострадянського суспільства. У серпні фільм відзначили нагородою за найкращу режисуру на Міжнародному кінофестивалі в Локарно.

 

 

Шайда

Shayda

Режисерка: Нура Ніазарі

Країна: Австралія 

Іранка Шайда тікає від свого чоловіка Хоссейна й подає на розлучення. Обставини ускладнюються тим, що в Шайди є 6-річна дочка, тож героїня намагається підтримувати ілюзію нормального життя для дитини. Разом вони знаходять прихисток у жіночому притулку в Австралії. Надихнувшись наближенням нового року Новруза, вона, позбавлена обмежень, намагається почати все з чистого аркуша. Водночас після засідання щодо розлучення суддя дозволяє Хоссейну бачитися з донькою. Чоловік повертається в життя родини, сигналізуючи небезпеку: Шайда переконана, що чоловік хоче вивезти доньку назад до Ірану. 

 

 

Дальва 

Love According to Dalva 

Режисерка: Еммануель Ніко

Країна: Бельгія, Франція

Дальві лише 12 років, проте вона вдягається як доросла жінка й копіює поведінку старших людей. Одного дня її забирають із рідного дому, адже саме там вона зазнала насильства. Спочатку налякана, Дальва знайомиться з Джейденом – співчутливим соціальним працівником, і Самією – підлітком із запальним характером. Здається, дівчина починає нове життя, проте в такий спосіб вона лише повертається у своє дитинство й згадує події, які її формували. 

 

 

До комендантської години 

Before Curfew

Режисери: Анжеліка Устименко

Країна: Україна

Дві людини, які належать до квір-спільноти, знайомляться в потязі та спонтанно вирішують вийти в Києві, щоб провести день разом. Вони чують вибухи, але попри реальність, продовжують розмовляти про близькість, обмінюються власним болем. Головні герої думають, що їхню молодість вкрали й, проживаючи її, можна відчувати тільки сум за втраченим. Назва та сюжет стрічки натякають на алюзію до фільму «До сходу сонця» (Before Sunrise).  

 

 

Анкета 

Questionnaire

Режисерка: Наталія Ільчук

Країна: Україна

«Анкета» – це фільм про українську молодь на тлі політичної нестабільності. Часом вона легковажна, переймається пошуком власних уподобань і себе, знаходить справжнє кохання. Стрічка знята до повномасштабної війни, і випадкові стоп-кадри протягом нецензурованих зйомок натякають на бажання зупинити час до того, як відбудуться незворотні події. 

 

 

Маріуполь. Сто ночей 

Mariupol. A Hundred Nights

Режисерка: Софія Мельник

Країна: Україна

«Маріуполь. Сто ночей» – анімаційний фільм, що розповідає про сучасні воєнні реалії. Маленька дівчинка прокидається від вибухів у місті, що палає. Вона не знаходить нікого в Маріуполі й, щоб урятуватися, їй потрібно пройти крізь зруйновані вулиці, але незрозуміло куди. Прототипом головної героїні фільму була Аліса – чотирирічна дівчинка, що залишалася в оточеному Маріуполі протягом усієї російської облоги. В останні тижні місяця вона перебувала на «Азовсталі», а під час евакуації цивільних із території заводу дівчинку відділили від мами. «Маріуполь. Сто ночей» став найкращим анімаційним фільмом на премії кінокритиків «Кіноколо».

 

 

Тигрові смуги 

Tiger Stripes

Режисерка: Аманда Нелл Іу 

Країна: Малайзія, Тайвань, Франція, Німеччина, Нідерланди, Сінгапур, Катар, Індонезія. 

12-річна Заффан живе в невеликому селищі в Малайзії. Дівчина схвильовано переживає період статевого дозрівання й усвідомлює, що її тіло змінюється з неймовірною швидкістю. Школу охоплює масова істерія, і друзі відвертаються від дівчинки. Фізичні зміни викликають страх і нерозуміння, і місцевий лікар, який спостерігає за обставинами в селищі, вирішує прогнати демона, який переслідує дівчаток-підліток. Зазнаючи принижень і небажання усвідомлювати її потреби, Заффан вирішує показати свою справжню сутність. Світова премʼєра фільму відбулася цього року на Каннському кінофестивалі. 

 

 

Житній ріг

The Rye Horn

Режисерка: Хайонe Камборда

Країна: Іспанія, Португалія, Бельгія

Події фільму відбуваються в 1971 році. Головна героїня Марія живе сама, заробляє на життя, ловлячи молюсків, але місцеві знають її як уважну й обережну повитуху. Громада починає підозрювати жінку у відьомстві, а її акушерську працю вважає ще одним доказом «інакшості» в спільноті. Це змушує Марію тікати з рідного острова. Вона вирушає в небезпечну подорож, яка перетворюється на справжню боротьбу за виживання. Жінці доводиться проплисти човном, а згодом пішки перетнути кордон одного з маршрутів контрабанди між Галісією та Португалією. Світова прем’єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто цього року. 

 

 

Нотатки воєнного часу

Wartime Notes

Режисерка: Барбара Купісті

Країна: Італія

Італійська режисерка й акторка Барбара Купісті на початку повномасштабної війни приїжджає до України, щоб зафіксувати російську агресію та життя людей у воєнних умовах. Її шлях починається з Варшави, триває у Львові й Одесі, через села й селища дістаючись до Києва й області – Бучі, Ірпеня, Бородянки, переповнених людськими втратами та руйнуваннями. Режисерка прагнула показати емоційний бік війни, як вона торкається кожного, адже комусь довелося покинути країну, комусь – попрощатися з близькими, хтось узяв зброю, а значить, усі відчули страх, брак базової безпеки та жалобу. 

 

 

Пристрасть 

Passion

Режисерка: Майя Борг

Країна: Швеція

Майя виходить із деструктивних стосунків. Вона прагне відновити контроль над своїм тілом і встановити особисті кордони в комунікації з оточенням. Для цього жінка вирішує спробувати ритуали та практики квір-спільноти в БДСМ-культурі, поєднуючи їх із християнськими принципами. Усе, що вона застосовує, видається їй гуманними методами, які дбають про людину та її постійне становлення.

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.