Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Кіно«Сексуальний досвід, якого ти не зрозуміла». Редакція обговорює «Як зайнятися сексом»

Перший секс і жіноча дружба

«Сексуальний досвід, якого ти не зрозуміла». Редакція обговорює «Як зайнятися сексом» — Кіно на Wonderzine

30 листопада в український прокат виходить стрічка «Як зайнятися сексом», що цього року була представлена на Каннському кінофестивалі в секції «Особливий погляд». Вона розповідає про трьох подруг, які після закінчення школи вирушають на канікули в Грецію, де планують розважитися перед початком університетського життя. Тара залишається єдиною серед дівчат, яка не мала сексуального досвіду. В умовах соціального тиску героїня відчуває потребу це змінити. 

Наші редакторки Анастасія Попович, Анастасія Микитенко й Ольга Дуденко вже переглянули фільм та обговорили те, як у ньому репрезентують перший сексуальний досвід, питання згоди й жіночу дружбу. 

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

 

 

 

Як зайнятися сексом

How to Have Sex 

Режисерка: Моллі Меннінг Вокер.

Тривалість: 98 хвилин.

У ролях: Міа Маккенна-Брюс, Лара Пік, Шон Томас, Семюел Боттомлі, Енва Льюїс, Лора Амблер. 

Оля: Насамперед фільм показує перший сексуальний досвід для дівчини. Що вам у цій репрезентації сподобалося, а чого не вистачило? 

Настя М: Мені здається цікавим те, як показали тиск, який відчувала героїня від того, що в неї досі не було сексу. Такий тиск доволі реалістичний у нашому контексті: ми переживаємо секс-революцію, і, здається, що всі мають займатися сексом. Цікаво, чи це було бажання героїні, чи відчуття, що це треба зробити, якщо ти хочеш бути нормальною.

Коли це перший секс, ти не завжди вмієш сказати «ні» й не завжди знаєш, чи справді хочеш цього сексу, чи готова до нього. І якщо він стається з примусу, тобі зазвичай важко його описати взагалі, бо ти не розумієш, чи твій партнер зробив щось не так, чи це твоя провина, що ти не змогла чіткіше артикулювати своє бажання або небажання.

Оля: Мені подобається, що візуально героїню зображують ніби в стані безперервної панічної атаки. Вона дуже розгублена й узагалі не знає, як описати свій досвід.

Настя М: Так, і це показують тоді, коли подружки питають у Тари, як їй перший секс, а та не може нічого відповісти. Їй ні з чим порівнювати, і вона думає, що, можливо, усі сексуальні стосунки відбуваються так. 

Оля: Показово, що у фільмі всі одержимі сексом, але ніхто, по суті, про нього не говорить: ми не бачимо, щоб когось із героїв турбувало питання згоди, комфорту в парі, різноманітності сексуальних досвідів.

 

 

 

Настя П: Узагалі на початку перегляду я налаштовувалася на комедію, натомість наприкінці фільму навіть поплакала. Мені здається, він показує, наскільки переоціненим є секс. Герої настільки часто торкалися цієї теми, що в Тари, мабуть, сформувалося багато очікувань про секс, і вони просто не справдились. На додачу, її перший сексуальний партнер був максимально дивним. Спершу він сказав «забити» на те, що сталося, а потім говорив, що між ними стосунки. Проблема полягає в тому, що ми недостатньо говоримо про згоду та її важливість, урешті, зʼявляються травми, яких важко позбутися протягом усього життя. 

Оля: Назва фільму дуже провокативна й виклична, і я впевнена, що чимало глядачів підуть через цікавість до назви. Для нас тема сексу все ще є табуйованою, і мені насправді подобається, що сам по собі фільм не провокативний, а доволі реалістичний. У ньому порушують проблеми, з якими часто стикаються дівчата в плані сексуальності, тілесності, першої взаємодії з хлопцями.

Тут немає карколомних сюжетних ходів, де всі сплять одне з одним, як зазвичай буває в американських підліткових фільмах. Ми ж бачимо перший сексуальний досвід, який ти не завжди можеш зрозуміти й відрефлексувати. Мені дуже важко сказати про цей фільм щось конкретне, бо головна героїня поводиться розгублено через свій перший секс, і, мені здається, що ці розгубленість і нерозуміння передалися й мені. Так секс перетворюється з провокативної теми на ту, яка потребує обережної артикуляції. 

Настя П: Водночас подружки в цій ситуації поводяться дуже токсично. Подруга Ем і головна персонажка нормально спілкуються: від Ем була певна підтримка, вона переймалася, коли Тара загубилася. Водночас Скай просто намагалася спокусити хлопця, і її взагалі не цікавило, де її подруга. Вона повторює, що з Тарою нічого не станеться й вона завжди кудись зникає. У них дуже поверхова дружба, яка поширюється тільки на вечірки, але глибшого, як на мене, там нічого немає. 

 

 

 

Оля: Це дружба, у якій немає жодного проговорення, у ній ніхто не цікавиться одне одним, як у тебе справи, як ти почуваєшся. Це якась дуже мовчазна підтримка: умовно я є тут, я можу тебе обійняти, сказати тобі комплімент, але водночас не намагатимуся розбиратися, що тебе хвилює і з чим ти справді стикаєшся. 

Настя М.: Мені особливо неприємною видалася одна з подруг, Скай, – вона була тією, хто тиснув на Тару зайнятися сексом: постійно питала в неї, коли вже станеться її перший секс, або радила спробувати з тим партнером чи з тим. В одну мить вона почала ревнувати Тару до Беджера, адже останній звернув увагу не на неї, а на її подругу. Через заздрість Скай хотіла видати таємницю Тари про те, що вона ніколи не мала сексу. 

Потім був епізод, коли Скай бачила, що Тарі подобається той самий хлопець, що і їй, і вона намагалася прибрати її почуття, говорячи, що він дивний і що Тара заслуговує кращого. Або вона змушувала Тару одягатися у відкриті купальники чи сукні, коли їй не зовсім хотілось їх одягати – начебто так вона буде гарніша. Це те, з чим я стикалася свого часу – така пасивна агресія, яка ховається за словами підтримки. У таких ситуаціях дуже важко сказати, що тобі це не подобається, адже начебто прямої агресії ніхто не виявляв.

Загалом я ніколи не погоджуюся з ідеєю, що когось із героїв помістили у фільм для репрезентації, але тут є ця класична тропа, коли темношкіра дівчина-лесбійка грає подружку головної героїні. Вона не відіграє більше жодної ролі, її персонаж не розкривається, її завдання – це бути підтримкою Тари. Мене це дуже обурило, і мені не сподобалася така репрезентація. 

 

 

 

Оля: Настя згадала про підлітковий досвід, із яким вона стикалася і схожий на той, що у фільмі. Можливо, були епізоди, які вам відгукнулися? 

Настя П: Так, одержимість сексом. Пам'ятаю, коли мені було 16–17 років, усі подружки вже мали стосунки, а я готувалася до ЗНО. Я не відчувала потреби в стосунках, але всі говорили мені: «Пора». Через це в мене теж були занадто великі очікування, здавалося, що це щось нереально приємне, і коли в мене стався перший сексуальний досвід, я почувалася спустошеною. Я взагалі не зрозуміла, для чого я це зробила. Тому почуття головної героїні у фільмі мене дуже розчулили. 

Оля: У моєму шкільному віці в моєму оточенні взагалі не було обсесії сексом, навпаки, були страх і невміння про нього говорити. Здається, усі хочуть це спробувати, але як це має відбуватися, як зробити, щоб усім було комфортно, що взагалі стоїть за словом «секс»? 

Узагалі дуже відгукнулися саундтреки, бо вони реально нагадали мені всі підліткові тусовки. 

Настя М: Також герої взагалі не вміють комунікувати. Це те, чого я досі навчаюсь, але в підлітковому віці ця проблема була найбільш гострою. Видно, що Тарі більшу частину стрічки було некомфортно говорити про свій перший сексуальний досвід у той час, коли вона навіть не знає, як ініціювати поцілунок із хлопцем, який їй подобається. Ще дуже відгукнулося, коли Тара залишалася наодинці з Беджером, і, розуміючи, що все йде до романтичної частини, яка її безмежно лякає, вона просто починала віджартовуватися. 

Настя П: Шкода, що у фільмі не було жодного нормального чоловічого образу. Усіх хлопців показали шаблонно й токсично. Педді взагалі не відповідає за свої слова, хоч і вдає із себе поганого хлопця, Беджер узагалі не може нічого сказати про власні почуття.

 

 

 

Оля: Мені здається, що від персонажа Беджера йшло найбільше сексуалізації й об'єктивізації. Якби я умовно спілкувалася з таким хлопцем, я б відчувала себе тілом, а не людиною. 

Настя М: По суті, перший сексуальний досвід героїні відбувся поза її волею, і це травматично не тільки в ту секунду, коли це відбувається, а й тоді, коли ти починаєш осмислювати цей досвід і помічати, як він впливає на твоє життя надалі. У такий момент Тарі була потрібна підтримка подруг, але вони поставилися до її переживань так, ніби героїня поранила коліно, а не пережила трансформаційний досвід.

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.