Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Плейліст12 улюблених пісень солістки Tember Blanche Олександри Ганапольської

Українські треки та плейліст на осінь

12 улюблених пісень солістки Tember Blanche Олександри Ганапольської — Плейліст на Wonderzine

У рубриці «Плейліст» наші героїні розповідають про своїх улюблених виконавців і музику. У цьому випуску – співачка Олександра Ганапольська. Вона солістка українського інді-поп-фольк гурту Tember Blanche, створеного разом із гітаристом і саундпродюсером Владиславом Лагодою.

Олександра розповіла нам про те, з чого почалося її зацікавлення музикою, з якими стереотипами вона стикалася, а також поділилася улюбленими піснями.

Текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Олександра Ганапольська

солістка Tember Blanche


У якийсь момент мені стало цікаво: що, якщо я буду поєднувати тексти з музикою?

Усе почалося швидше з поезії, аніж із самої музики. У мене була бабуся, яка дуже полюбляла поезію, і коли мені було 5 років, ми з нею вчили вірші напам’ять. Звісно, у такому віці я навіть не розуміла їхнього сенсу, але так я захопилася текстами.

У якийсь момент мені стало цікаво: що, якщо я буду поєднувати ці тексти з музикою? У 13 років я захотіла піти до музичної школи. До цього в мене не було жодної відповідної освіти, я співала десь на заняттях з акторської майстерності, у школі, для себе, тому вирішила повчитися. Мене вистачило буквально на пів року класу з електрогітари. Після того я кинула школу, але гітара залишилася.

Минуло десь два роки після того, як я не знала, чим мені займатися та ким я хочу бути. А потім в інстаграмі я наткнулася на відео, де дівчина під гітару виконує якийсь кавер. Я подумала, що теж так можу. Я дістала гітару, вивчила прості акорди Am-Dm, і, власне, ось так почала записувати свої перші кавери. Потроху росла моя мінімузична спільнота на сторінці в інстаграмі. Цим я займалася на доволі аматорському рівні, потім зустріла Влада, і вже почалася історія з гуртом Tember Blanche.

Про упередження на початку кар’єри

Більше упереджень було з боку старших. Я чула фрази про те, що музика – це «не те, що може тебе прогодувати, це має бути як хобі, крім цього, треба здобувати серйозну освіту». Саме тому я пішла вчитися на журналіста, і цього року закінчила університет. Розумію, що, крім вміння вчитися, університет мені нічого не дав. Тому далі планую робити те, що роблю ось уже два роки.


Відчули, що далі треба писати своє, бо вже й так багато людей виконують кавери

Про створення Tember Blanche

З Tember Blanche все було доволі просто. Коли ми почали співати, то одразу зрозуміли, що, крім каверів, хочемо займатися своєю творчістю. До цього ми вже створювали власні пісні. «Пролог» був написаний ще до існування Tember Blanche, щобільше, ми спочатку хотіли бути тріо з військовим скрипалем Мойсеєм Бондаренком. Але наші дороги розійшлись, і ми залишилися дуетом. Відчули, що далі треба писати своє, бо вже й так багато людей виконують кавери.

Про тур Європою

У нас мав бути тур у березні, але через зрозумілі причини його перенесли. Тур Україною відбудеться в жовтні (з 22.10 до 31.10) та охоплюватиме шість міст: Івано-Франківськ, Тернопіль, Рівне, Львів, Луцьк і Київ.

Тур Європою був першим масштабним досвідом, коли буквально через день у тебе є концерти, а якщо не концерти, то переїзд. Це складно, відверто кажучи, але неймовірно цікаво. Я б повторила ще раз, але трошки пізніше, тому що морально відчуваю, що більше не можу давати людям енергію, яку давала спочатку.

У програмі було всього 12 міст і шість країн. Концертів було 11 через те, що я захворіла та залишила Берлін без концерту. Але вийшов Влад і заспівав слухачам «Вечорниці».

Том Розенталь

Cos Love

Том Розенталь – британський інді-виконавець. Він став відомішим в Україні після того, як його тікток набув популярності. Хочеться вірити, що після перемоги Том приїде до нас на концерт. Ще до ковіду ми з Владом поїхали на його концерт у Відні та були вражені тим, наскільки він щирий і як класно контактує з аудиторією. Я можу слухати всі його пісні підряд, а так буває не з усіма виконавцями.

Слухати

Lola Marsh

Hometown

Гурт не дуже відомий у наших колах, це ізраїльський дует. Їхні пісні були в серіалі «Краще подзвоніть Солу» (Better Call Saul) і в рекламі Guerlain. У плані виступів, поведінки на сцені ми з Владом рівняємося на них. Я раджу пісню Hometown з альбому Remember Roses. Люблю майже всі їхні пісні, але під осінні погоду та настрій саме цей трек пасує якнайкраще.

Слухати

Пол Маккартні

Junk

Коли я пішла до музичної школи, там був сформований кавер-бенд, який здебільшого виконував пісні Beatles. Хоч та школа мені не дуже подобається, але любов до Beatles вона прищепила. Останнім часом мені до вподоби пісня Junk Пола Маккартні, яку він записав після розпаду гурту. У ній розповідь про життя ведеться з погляду смітника: як люди викидають туди старі речі, і він не розуміє, навіщо вони це роблять – викидають якусь частину своєї історії. Ця пісня класна і мелодійно, і сенсово.

Слухати

Джордж Харрісон

While My Guitar Gently Weeps

Ми з Владом грали в таку гру: він задавав мені настрій, і я мала під цей настрій увімкнути відповідну пісню. Влад запитав, якою піснею я б могла розказати про любов? І я ввімкнула While My Guitar Gently Weeps Джорджа Харрісона. Це теж один з учасників Beatles, ця пісня є й у виконанні всього гурту, але найбільше мені подобається версія Харрісона.

Слухати

Renie Cares

Якби

Спочатку Renie Cares позиціювала себе як виконавиця, але тепер це гурт. На жаль, на стримінгах поки є лише три пісні. Дуже хочеться вслухатися в їхні тексти. У Spotify є плейліст «Українська інді-музика», звідки я про них і дізналася. Я не очікувала такої якості звучання та дуже тішилася, що в нас є така музика. Зараз вони обіцяють випустити альбом, але ще не знають коли.

Слухати

Vivienne Mort

Друже мій

У європейський тур ми їздили з Vivienne Mort. До цього я не була знайома з їхньою творчістю. Під час туру на кожному концерті ми спочатку виступали, потім сиділи в гримерці та більш ніж годину слухали Даніелу Заюшкіну (солістка Vivienne Mort – прим. ред.). З одного боку, це мало набриднути так, що потім не було б сил усе це слухати, але ні. Ти слухаєш, і її пісні здаються такими комфортними та рідними, що коли ти вмикаєш їх на стримінгах, то ніби поринаєш у власну зону комфорту. Ти знаєш усі вокальні ходи, які будуть, як вона заграє на фортепіано, і тобі від цього добре. Наш мозок любить знайомі для нього ситуації. Найбільше мені подобається остання пісня, яку вони випустили, – «Друже мій». Як мені сказали, це пісня про тварин, чого я не очікувала (усміхається).

Слухати

Mattyeux, Princess Chelsea

Sometimes

Колись існував французький дует Videoclub. Буквально декілька днів тому дізналася, що вони розпалися: Адель і Метьє були парою, потім розійшлися, ну, і гурту не стало. Вони продовжують свою діяльність окремо. У Метьє зараз буквально дві пісні, одна з них записана спільно з Princess Chelsea. Я вважаю, що цей трек має якусь містичну атмосферу. Узагалі, я колись вчила французьку мову, на жаль, несерйозно до цього ставилася, але зараз розумію, що вона корисна чисто для розвитку. Хоч і розумію не все, що співають виконавці, але я обожнюю звучання французької мови в музиці, особливо речитатив.

Слухати

Foals

Lonely Hunter

Пісня відомого британського інді-гурту Foals, на концерт яких я мрію потрапити й вініл яких дуже хочу знайти в магазині. Сильно подобається мелодія приспіву. Коли ти її чуєш, у тебе наче відбувається катарсис. Зараз приспів цієї пісні можна проасоціювати з людьми, які поїхали за кордон і хочуть повернутися. Там такий текст: Will I see you? I got lost in foreign lands Tried to make it back, oh, I hoped you understand. Wait forever, for love is a gun in your hand. Про те, що ми насправді не знаємо, коли ці люди можуть повернутися, і ми в Україні чекаємо на них, не знаючи, чи побачимо їх знову. Тому багатьом ця пісня може бути близькою.

Слухати

Макс Пташник

Воля

З Максом Пташником ми познайомилися наживо цього літа. Його пісня «Поки ніхто не бачить» була дуже популярна в тіктоку; люблю тікток за такі відкриття. Разом ми виступали на музичному фестивалі «Файне місто» у Львові, і, коли він виступав, ми зрозуміли, що нам є чого повчитися в нього. Він дуже досвідчений у своїй галузі.

Слухати

Arctic Monkeys

I wanna be yours

Мені було приблизно 12 років, коли я почула цю пісню. Це той стан, коли в тебе є якась сильна закоханість, і ти думаєш, що це любов на все життя, і якщо не це, ти лишишся самотньою назавжди. Ця пісня розповідає про те, що ти, умовно, готовий стати килимком, щоби той, кого ти любиш, витирав об нього ноги. У тому віці я думала: «Так, оце любов!» Зараз усвідомлюю, що це про залежність, а не любов, але сама атмосфера пісні досі підкорює мене.

Слухати

Kings of Convenience

Misread

Це порада під осінні вайби. Kings of Convenience – норвезький інді-поп-фольк дует, Misread – їхня найпопулярніша пісня. Узагалі, раджу послухати весь альбом Riot on an Empty Street: для мене це зразок скандинавської фолькмузики англійською мовою зі зрозумілими, класними текстами, яка ідеально підходить під осінь.

Слухати

Radiohead

Reckoner

Теж грали з Владом у гру, і він попросив увімкнути пісню, яка характеризує мене. Спочатку вагалася, тому що розуміла, що в мене доволі багато різних станів. Як можна вибрати одну пісню? Але пісня Reckoner здається мені найближчою навіть мелодійно, аніж по тексту. Вона двозначна: ти можеш слухати її, коли тобі погано, і вона зробить тобі ще гірше, або можеш її слухати в піднесеному стані, і вона додасть надії. Дуже люблю пісні, які можна слухати й коли тобі погано, і коли тобі добре.

Слухати

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.