Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Плейліст«Росла на творчості Ріанни, Бейонсе та Вітні Г’юстон»: 15 улюблених пісень ROXOLANA

Сучасна українська музика та альбоми Адель

«Росла на творчості Ріанни, Бейонсе та Вітні Г’юстон»: 15 улюблених пісень ROXOLANA — Плейліст на Wonderzine

У рубриці «Плейліст» наші героїні розповідають про своїх улюблених виконавців і музику. Героїнею цього випуску стала співачка Роксолана Сирота. У минулому вона учасниця шоу «Голос країни» та Нацвідбору «Євробачення», а зараз працює з власним сольним проєктом ROXOLANA.

Для Wonderzine Україна Роксолана розповідає про те, як вона створює свої пісні та працює з аудиторією на концертах. Також розмірковує про зміни в музичній індустрії під час війни й згадує улюблені треки.

Текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

ROXOLANA

співачка


Я з дитинства весь час повертаюся до музики

 Здається, музика подобалася мені завжди. Коли мені було 12 років, я казала, що хочу співати на шоу «Україна має талант». Пам’ятаю, тоді я слухала й любила пісні Тіни Кароль. І вже тоді мені подобалася ця сфера, ніхто не змушував мене цим займатися. Одна половина сім’ї, за маминою лінією, – професійні музиканти, а татова родина любила співати на застіллях.

Якось із дитинства подобалося співати, у школі відвідувала гуртки, а потім в університеті почала писати пісні зі своїм другом-саундпродюсером. Він знався на бітах та аранжуванні й одного разу запитав: «Чи є хтось, хто пише слова?» Я сказала, що можу писати. Так ми почали продавати пісні артистам, людям, які починають розвиватися в музиці. Коли я зрозуміла, що я можу писати й для себе, це вже стало початком тієї Роксолани, яка співає зараз.

Про творчий потік

Я з дитинства весь час повертаюся до музики. Я пробувала себе в різних професіях: у фотографії, училася на акторку кіно й театру, мені завжди імпонували різні творчі галузі. Але однаково поверталася до музики, це відбувалося на рівні відчуттів. І я казала всім, що я займаюся музикою, тому що не можу цим не займатися. Одного разу в мене був період, коли я цілий рік нічого не писала. Через певний час я однаково сіла за фортепіано, почала імпровізувати, співати й писати. Це такий стан, коли час пролітає для мене дуже швидко, і я максимально перебуваю в потоці. Це чисто внутрішні відчуття, що я в правильному місці й правильному часі.

Коли ти починаєш писати пісню, то вже розумієш, що її час настав, треба працювати. Пісні можуть з’явитися від натхнення, але, якщо я буду чекати на нього, то, можливо, і з’явиться щось, тільки раз на рік. Мені треба сідати й працювати. Інколи я себе змушую до цього, тому спочатку буває важко, але згодом, коли вливаєшся в процес, то подобається. Що індивідуальна робота над піснею, що виступ під час концертів – прекрасні, від тієї і тієї діяльності втомлюєшся, але, напевно, я більше люблю працювати з аудиторією.


Я пишу музику, мені дуже хочеться зараз створювати пісні. Мрію, щоб у них не було слова «війна»

Актуальність музики у війну

Пам’ятаю, з лютого слова пісень лились одне за одним, причому за допомогою них я можу конкретно відстежити, як змінювався мій настрій. Спочатку були сумні тексти, потім уже з’являлися жарти, зараз тримаюсь і кажу, що все буде добре. Я спостерігаю за своїм внутрішнім станом: можу сама цього не усвідомлювати, але переслуховую пісні й розумію.

Планувати діяльність зараз дуже важко. Буває, що пишеш пісню, а через місяць розумієш, що вона зовсім не актуальна. Сучасні події вимагають бути гнучкою, підлаштуватися під свої творчі потоки, не чинити супротиву внутрішнім відчуттям. Якщо з’являється пісня, то відразу її випускаємо й презентуємо. Раніше ми дуже любили планувати всі заходи. А зараз, наприклад, була така ситуація, що мені через 50 хвилин треба виступити на благодійному заході. Я вдома, їм мюслі, нічого не готово, брудна голова, але за 50 хвилин треба бути вже в іншому місці.

Мені здається, що в нас люди взагалі до всього адаптуються, і ми, артисти, адаптуємося також до таких умов. Нам треба ухвалювати швидкі рішення, щось планувати, а десь розуміти, що ці плани не спрацюють. Я пишу музику, мені дуже хочеться зараз створювати пісні. Мрію, щоб у них не було слова «війна».


Люди можуть собі дозволити на концертах ті емоції, які не звикли висловлювати в повсякденному житті

Про те, як змінилися слухачі

По-перше, люди дуже рефлексують. Вони більше вслуховуються в текст, багато чого відчувають усередині. Я розумію, що люди можуть собі дозволити на концертах ті емоції, які не звикли висловлювати в повсякденному житті. Десь виплакатися, десь потанцювати, порухатися, пострибати. Це те відчуття, коли хочеш це зробити, але іноді заглушуєш ці бажання. А тут з’являється хтось, хто змушує зробити це.

Але емоційність глядачів залежить від того, де вони перебувають. Наприклад, за кордоном у людей більша туга за домом. Нерідко вони уявляють ситуацію в Україні апокаліптичною до того, що аж ніхто не ходить вулицями. Ми виступали на концерті з Дімою Монатіком, і в нього такі зворушливі тексти, від яких люди стояли й плакали. А в Україні, наприклад, такий контент узагалі не заходить, бо аудиторія не хоче плакати. Її потрібно підбадьорювати, налаштовувати на перемогу. Українці стали більше поринати в слова й більше цінувати те, що вони ходять на різні заходи.

Любов Чайковська

«Намалюй мені ніч»

Це пісня 60-х років, яку виконувала Любов Чайковська та гурт «Веселі скрипки». Мені вона дуже подобається. Я знайшла альбом із музикою тих часів ще два роки тому, і досить часто його слухала. Зараз, попри те, що пісня була написана багато років тому, звучить вона просто ідеально.

Слухати

Kanye West

Ghost Town

Я маю до цієї пісні певні сентименти, адже вона про надію, про те, що одного дня ти нарешті не переживатимеш тривогу чи хвилювання. Колись настане момент, коли ти відчуватимеш себе вільним від внутрішньої важкості. До того ж у пісні про це сказано нетривіальними словами.

Слухати

«Океан Ельзи» та «Один в каное›

«Місто весни»

Я люблю творчість обох цих гуртів, а тут вони разом заспівали пісню про моє рідне місто. Кожна фраза мені відгукується і, коли я її слухаю, завжди згадую своє дитинство, це дуже теплі відчуття. А слова «Чомусь там ніколи не хочеться слави, нехай дістається церквам з хоругвами» – класні й влучні.

Слухати

Billie Eilish

TV

Я слухаю багато пісень Біллі, їй дуже вдається передати меланхолійний вайб. Мені подобається простота її мелодій у поєднанні з класними фразами в текстах. Останнім часом часто слухаю пісню TV. Мені сподобалося, що Біллі з братом почали виконувати її на своїх концертах до релізу. На одному з виступів вони просто записали, як цілий стадіон співає частину цієї пісні, і потім вставили її в офіційну версію треку. Вийшло дуже атмосферно.

Слухати

Скрябін

«Мовчати»

Я дуже боялася писати кавер на пісню Скрябіна «Люди як кораблі». Робити римейк на такий популярний твір, у якого вже є багато версій, – це завжди ходити по лезу. Однак людям сподобалося, ми довго над ним працювали.

Раніше я не знала, що Кузьма писав чимало віршів, вони такі прикольні та актуальні. Коли я була молодшою, нам нав’язували думку про те, що українська музика не може бути класною, і пам’ятаю, що слухала тоді Скрябіна, а він використовував якісь такі слова з львівського діалекту: всьо, шо, кобіта, пацан. Я думала: це так неромантично в піснях! А зараз слухаю й розумію, наскільки це круто. Читаю його вірші, слухаю інтерв’ю з ним, надихаюся цією особистістю та пишу свої пісні.

Слухати

АURORA

Everything Matters

Крута виконавиця, але не дуже відома в Україні. Це артистка, якою під час написання своїх пісень надихалася Біллі Айліш. Мені дуже подобається, як Аврора пише музику. Everything Matters – одна з моїх найулюбленіших її пісень. Вона про те, що ми хвилюємося щодо серйозних речей у той час, коли навколо нас минає «життя». І ти починаєш усвідомлювати, що справді everything matters – абсолютно все має значення. Навіть якісь щоденні дрібнички часто важать більше, аніж масштабні речі, які цілковито захоплюють нашу увагу.

Слухати

Rihanna

BBHMM

Однієї улюбленої пісні Ріанни в мене немає. Мені вона подобається за настрій, який несе – упевнена в собі дівчина, відкрита до експериментів і вільна в усьому, що робить. Це не та артистка, яка думає, як сподобатися. У своїй творчості вона часто зачіпає слухачів чи зовнішнім виглядом, чи фразами, які використовує. І саме за таку «трушність» я її люблю.

Пісню BBHMM люблю за саунд. До речі, одним зі співавторів є Каньє Вест. А ще цікавий факт: ця пісня написана на основі реальної історії. У 2012 році Ріанна звинуватила свого бухгалтера в крадіжці 9 млн доларів і подала на нього до суду. Саме на основі цього сюжету й створена пісня.

Слухати

Jorja Smith

Blue Lights

Слухаю цю пісню вже дуже багато років, але кожного разу саме перші акорди дуже чіпляють. Водночас це класна соціальна історія, яка порушує питання про те, чому ми маємо відчувати докори сумління й жити в страху, якщо не зробили нічого поганого? Обов’язково раджу послухати й подивитися кліп!

Слухати

Adele

Chasing Pavements

Я люблю Адель як артистку і як авторку пісень. Мені подобається, що вона проста у своїй комунікації зі слухачем. Останнім часом слухаю Chasing Pavements. За створенням пісні стоїть дуже цікава історія. Як розповідає Адель, вона посварилася з хлопцем, вибігла з дому о 6:00 ранку, але він за нею не пішов. І тоді вона бігла вулицею й бачила ці довгі тротуари, які ведуть у нікуди. Так вона й придумала цю метафору й одразу написала пісню. Вона про те, що іноді ми хочемо врятувати щось давно втрачене. І в цей момент ми наче все розуміємо, але продовжуємо вагатися й розмовляти із собою. Словом, ця пісня – трушна історія про кохання.

Слухати

Вєрка Сердючка

«Хорошо»

Цю пісню я називаю «Добренько». Будемо виступати із Сердючкою на концерті, і я буду просувати ідею стосовно того, що треба переробити пісню з «Хорошо» на «Добренько». Вважається, що Сердючка – це невисокоінтелектуальна творчість, але, коли мені дуже погано, я вмикаю її пісні, щоб підняти собі настрій і посміятися.

Слухати

KRUTЬ

«Всипана зорями»

У KRUTЬ вийшов дуже крутий новий альбом «Літепло». У неї чудові пісні, нетривіальні, так смачно звучать. З нею ми познайомилися на «Голосі», брали участь в одному сезоні, потім вона була на «Євробаченні», я її підтримувала, і навпаки. Думаємо щодо якоїсь колаборації. «Всипана зорями» – узагалі якась досконала пісня в українському музичному просторі.

Слухати

Jamala

«Вірю в тебе»

Нечасто слухаю пісні Джамали: вони дуже цікаві й прикольні, але не на щодень. Ця пісня присвячена її сину, і кожного разу вона розчулює мене до сліз. Дуже красива композиція.

Слухати

MONATIK

«Пригорни»

Красивий український трек. Я просто люблю творчість Монатіка та мрію, щоб у нього було більше таких пісень. Крутих, українськомовних і не лише в контексті війни.

Слухати

Beyonce

Renaissance

Насправді я знаю майже всю творчість Бейонсе, адже слідкую за нею з дитинства. Мій улюблений альбом – її знаменитий live з фестивалю Coachella, на якому зібралася рекордна кількість людей.

Renaissance – цікава робота, яку я взагалі спочатку не зрозуміла, але коли зрозуміла, то дуже полюбила. Бейонсе любить експериментувати, і це не завжди належно оцінюють і розуміють, але Renaissance – ніби такий рубікон, який вона переступила, зробивши великий крок уперед. Адже у звучанні попмузики ніби все вже віднайдено й зрозуміло, але вона виконала по-іншому, зміксувавши все, що можна. Бейонсе показує великій аудиторії, що попмузика необов’язково має звучати просто та примітивно.

Слухати

Whitney Houston

Queen of the Night

Ріанна, Бейонсе та Г’юстон – трійка дівчат, на творчості яких я росла. Щороку під час новорічних свят мої батьки вмикали на «Новому каналі» фільм із Вітні – «Охоронець». І кожен рік ми дивилися цей фільм, і там була пісня Queen of the Night. Після цього я стала фанаткою Г’юстон, слухала всі її альбоми.

Слухати

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.