Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Плейліст10 улюблених пісень співачки KYLYNA

Елла Фітцджеральд і Boombox

10 улюблених пісень співачки KYLYNA — Плейліст на Wonderzine

У рубриці «ПЛЕЙЛІСТ» наші героїні розповідають про своїх улюблених виконавців і музику. Героїнею цього випуску стала співачка KYLYNA – молода музикантка, яка почала випускати свої пісні після початку повномасштабної війни. Її пісні ви зможете почути на поетично-музичних читаннях від Wonder Україна 23 вересня.

Розмовляємо з KYLYNA про те, чому для музикантів-початківців важлива спільнота, а також про її улюблені пісні. 

Текст: Ольга Дуденко 

ФОТО: Марія Ровна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KYLYNA

СПІВАЧКА

 

У тебе перед очима історія, яку бачиш тільки ти, але при цьому глядачі на неї відгукуються

 

Перші виступи

Я професійна музикантка, у мене є дві музичні магістратури, але саме показувати публіці свої треки я почала понад рік тому. До цього моменту я ховала свою творчість, але з повномасштабним вторгненням моє світосприйняття змінилося. Я подумала, що досить боятися чи стримувати себе, кожен день, як останній. Зник страх щось робити, і я думала, чим я можу бути корисною. Тоді я вирішила організувати благодійний музичний захід, щоб зібрати кошти на гуманітарну допомогу. 

У Києві було мало людей, виникла проблема, хто взагалі зможе виступити. Тому я вирішила виступити. Нікому не казала, що це моє «вперше», сказала вже після того, як виступ минув успішно. (сміється) Як зараз памʼятаю, що це було 27 травня, і коли я вийшла співати свої пісні, зрозуміла, що це зовсім не ті відчуття, коли ти виконуєш кавери. У тебе перед очима історія, яку бачиш тільки ти, але при цьому глядачі на неї відгукуються. Це зовсім не страшно, це ніби розмова з якоюсь подругою, тільки подруга там не одна, а багато. (сміється) 

 

 

Як зʼявляється пісня 

Якщо окреслювати тему, яка найчастіше присутня в моїх піснях, – це кохання. Вони про те, як долати певні труднощі, як рефлексувати свій досвід і взяти з нього найбільш позитивні моменти. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музика допомагає рефлексувати: ми ще раз перепроживаємо досвіди, але вже у творчій формі

 

 

У мене ніколи немає такого, що я пишу музику спеціально. Якби мене попросили написати пісню на замовлення, мені було б тяжко, я буквально вичавлювала б із себе слова. У мене відбувається якась подія в житті, я здобуваю якийсь досвід, хочу цього чи ні, і відчуваю, що мої емоції киплять. Тоді треба сідати й писати пісню. Я підходжу до свого фортепіано й починаю добирати акорди, слова, мелодії. Водночас здається, що вони з'являються самі собою. Також не можу написати текст окремо від музики: мені треба чути її, тоді разом із нею зʼявляються слова. 

Музика дуже допомагає мені, я пишу переважно тоді, коли мені зле. Бувають моменти, коли я думаю: «Щось усе так добре, тільки от пісні не пишуться». (сміється) Проте потім виходять справді цікаві речі. Музика допомагає рефлексувати: ми ще раз перепроживаємо досвіди, але вже у творчій формі, це допомагає дійти до катарсису. Через біль до цього світла, тому що будь-яке мистецтво допомагає ментально пройти всі труднощі.  

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ти спілкуєшся з людьми, які також створюють, то відчуваєш якусь єдність, що ти не одна

 

Музична спільнота 

Мати колег, з якими ти спілкуєшся, – нереально важливо, тому що це обмін досвідом і підтримка. Якщо ти спілкуєшся з людьми, які також створюють, то відчуваєш якусь єдність, що ти не одна. Ви разом робите цю справу – створюєте щось українське, українськомовне, розвиваєте свою культуру для того, щоб не казали, що в нас немає чогось цікавого послухати. У нас дуже багато цікавих пісень та імен, про які, на жаль, не всі ще знають. Це маленькі відкриття, що з часом стануть великими. 

Крім підтримки, це також чесна думка про твою творчість. Звісно, ти вислухаєш якусь критику чи поради й сам вирішиш, до чого прислухатися. Але без чужих думок ти не будеш розвиватися. Іноді ти чогось просто не помічаєш, а колеги допоможуть тобі звернути увагу на щось важливе. 

 

 

 

 

 

The Rolling Stones

Get Off Of My Cloud

Мені настільки подобається ця пісня, що я її співала на випуску з магістратури. Узагалі, як вона виникла: у The Rolling Stones був дуже успішний сингл I Canʼt Get No Satisfaction, і після цього вони, як і будь-які музиканти, зазнали значного тиску й усвідомлення того, що тепер планку опускати не можна. Ця пісня якраз про цей тиск. Вони написали про це й завдяки такому досвіду випустили ще один хіт. Якщо мені треба відчути вайб свободи, я вмикаю цю пісню.

Слухати

 

 

Vivienne Mort

Змія

Я просто обожнюю все, що створює гурт Vivienne Mort і Даніела Заюшкіна. Це та артистка, на яку я рівняюся щодо взаємодії з аудиторією, бо слухачі – це її друзі. Була в неї на концерті безліч разів, але «Змія» – напевно, моя найулюбленіша пісня. Для мене вона водночас відверто смілива й обережна, через це я її так люблю. Тут розкрита й тендітність, і вразливість, і сексуальність, і сила, і все це разом поєднується в мелодії, у вокалі, у словах «Я змія, я тебе покусала». Коли я заспівала кавер на цю пісню, то зрозуміла, що тепер можу більше розкривати себе у власній творчості, не боятися цього. 

Слухати 

 

 

 

Jessie Reyez 

Same Side 

Про цю співачку я дізналася нещодавно, вона завірусилася в тіктоці. Пошукала про неї інформацію, виявилося, що вона вже дуже давно створює в жанрі r&b, соулу. У цій пісні йдеться про токсичні стосунки: з одного боку, я хочу бути з тобою, з іншого, немає часу, щоб я з тобою не воювала. Вокал просто шикарний, я в ньому розпливаюсь. 

Слухати 

 

 

Ella Fitzgerald

All of Me

Зараз осінь, і я вважаю, що це пора джазу. Я раджу цей трек, якщо ви прийшли після завантаженого робочого дня, ви дуже стомлені, вам треба приготувати собі вечерю – просто вмикайте цей трек, готуйте та підспівуйте. Обіцяю, що ваш внутрішній стан миттєво покращиться.

Слухати

 

 

 

Макс Пташник, Morphom

51

Ця пісня резонує з моїм особистим досвідом, хоча вона написана чоловіком. Як на мене, вона показує колорит нашої сучасної музики й тенденцій того, що зараз створюють українські музиканти. Кліп на цю пісню знімали на метро «Олімпійська», а це станція, куди я постійно потрапляю по життю. Там я народилася, там завершила музичну школу, там спілкувалася з особливою для себе людиною. Так ця пісня й опинилася в моєму плейлісті. 

Слухати 

 

 

Amy Winehouse

You Know Iʼm Not Good

Окрім цієї, в Емі Вайнхаус є ще одна моя улюблена пісня – Back to black, але її багато хто знає. Обожнюю внутрішню силу цієї співачки: що б вона не заспівала, я відчуватиму її енергетику. Знаю, що послухаю її трек і теж надихнуся рухатися далі. У своїх піснях вона розуміє власні слабкості й відкрито про них говорить. І це не плач чи скарги, а це сила визнати свої слабкості.

Слухати

 

 

 

Boombox 

Твій номер

Я вважаю, Boombox – це взагалі легенди української музики. У моєму плейлісті нереально багато їхніх пісень. «Твій номер», напевно, – найромантичніша їхня пісня для мене. Я б хотіла, щоб так говорили зі мною, щоб мені співали такі речі. Мені дуже тепло, коли я слухаю цей трек. 

Слухати 

 

 

Melanie Martinez 

Carousel

Мелані Мартінес теж дуже багато в моєму плейлісті. Це інді-співачка, у неї надзвичайно цікаві аранжування. Вона створює свою атмосферу в піснях, багато їх випускає й ніколи не списується. У пісні Carousel із перших секунд починається цікаве аранжування – звуки каруселі – і я просто кудись відпливаю.

Слухати

 

 

 

АСАФАТОV

Люди ідуть від людей

Пісня сумна, вона витрясає душу, але сенси, про які в ній співають – це те, що кожен проживав знову і знову. Класно, що через цю пісню ми можемо ще раз відрефлексувати наші досвіди. Дослухавши її до кінця, ти переживеш свою історію ще раз, прокрутиш її декілька разів у голові, а потім із полегшенням видихнеш. Навіть інструментальний склад дуже сильно працює на те, що ти відпускаєш всі емоції. Я люблю музику, яка здатна змусити нас перепрожити свій досвід. 

Слухати

 

 

KRUTЬ

Скажи мені (оркестрова версія)

KRUTЬ – нереально крута. Мені взагалі дуже подобається бандура, і я рада, що вона колись обрала для себе саме цей інструмент. Серед пісень KRUTЬ дуже часто згадують «Запроси мене на Різдво», «Всипана зорями», «Леся» – це все дуже круті треки, але ви помічали, наскільки сильна пісня «Скажи мені»? Особливо оркестрова версія, коли всі інструменти зливаються воєдино. Якщо вам зараз буває важко чи сумно, то після цієї пісні можна знайти більше внутрішньої сили. 

Слухати 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.