Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяКнигу про Василя Стуса хочуть заборонити. Що відбувається

Книгу про Василя Стуса хочуть заборонити. Що відбувається — Ситуація на Wonderzine

У п’ятницю пройде судове засідання

Директорка українського видавництва Vivat Юлія Орлова повідомила на своїй сторінці у фейсбук, що книгу Вахтанга Кіпіані «Справа над Стусом» про Василя Стуса хочуть заборонити. У книзі зібрано важливі документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента.

Книга вийшла друком минулого року, але Віктор Медведчук, який фігурує у ній, оскільки був державним захисником у справі Стуса, подав до суду, щоб захистити свою репутацію. Сам він своєї провини не визнає.

У своєму коментарі Громадському Медведчук сказав: «Якщо людина дозволяє собі висловлювання, які не відповідають дійсності, то це є предметом судового розгляду для захисту честі та гідності, я так вчиняв завжди й буду робити в майбутньому»

Окрім цього, він просить стягнути з Кіпіані та видавництва Vivat витрати на сплату судового збору й визнати частину інформації, наведеної в книзі, недостовірною.

Які фрази Медведчук вважає недостовірними

На сайті видавництва зазначено, що Медведчук вимагає визнати недостовірними такі фрази:

«…розпинав поета, – призначений державою адвокат Медведчук»

«…Віте, що виховувався у родині політзасланця…кажуть, шуцман (шуцман – працівник охоронної поліції Третього райху)»

«… чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»

«Адвокати відверто «відбували номер», не забуваючи, правда, здирати гонорари з убитих горем родин…»

«… шістка комуністичної системи Медведчук…»

«… «син поліцая»

«…Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»

«…він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»

«Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КДБ чи просто завжди був циніком і аморальним типом?»

Про реакцію суспільства

Видавчиня Юлія Орлова написала: «Ми впевнені: вимоги Віктора Медведчука – це неприхована спроба прямого тиску на свободу слова та друку в Україні, яскравий прояв боротьби із інакомисленням. Узагалі цей процес виглядає як другий суд над Стусом. Пан Медведчук свого часу цей процес програв. Ми маємо намір відстояти свою позицію до кінця й готові в разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини».

Автор книги Вахтанг Кіпіані, зі свого боку, на своїй фейсбук-сторінці написав: «Суд над Стусом і його справою за позовом Медведчука добігає кінця. 10 липня – останнє засідання. Нагадаю, кум Путіна вимагає заборонити розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» – цитата – «у будь-який спосіб на будь-якій території».

Креативна директорка Центру Довженка Оля Жук: «Ця ситуація, коли книгу можуть заборонити за кілька днів через суд, – лютий треш. Ще одна ознака реваншу, нищення історії. Та й просто сам факт знищення книги – це згущення мороку. Нам не потрібен цей прецедент. Це важливо для всієї культурної сфери».

У соцмережах стартував флешмоб з хештегом #книганалавіпідсудних, щоб підтримати видавців і Кіпіані.

Засідання за позовом Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat відбудеться 10 липня о 10:00.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.